UDRUGA MARE CROATICUM

'U našem dijelu Jadrana gotovo da više i nema ribe'

11.05.2011 u 20:12

Bionic
Reading

'Talijani su tri puta tražili da sjeverni Jadran bude slobodan, da svi mogu ribariti gdje žele, što je, naravno, bilo odbijeno jer bi svi naši ribari ostali bez posla. U našem dijelu Jadrana gotovo da više i nema ribe. Izlovljena je, nažalost. Danas lubina nema, a nekad se vodilo računa o poribljavanju', kaže umaški ribar i predsjednik Udruge profesionalnih ribara Mare Croaticum Danijele Kolec, komentirajući današnje medijske napise kako Bruxelles očekuje da Hrvatska ne primjenjuje ZERP na članice EU dok se ne nađe zajedničko rješenje

'To će nas proganjati dok smo živi. Mislim da je to velika greška naših političara', veli Kolec, dodajući da Hrvatska još ima šanse da se taj problem riješi, budući da do isteka 2012. možemo staviti blokadu odnosno zabraniti stranim ribarima da ribare u našim teritorijalnim vodama. No napominje da ćemo, vezano za gospodarski pojas, imati i drugih problema, naprimjer oko vađenja nafte iz Jadrana.

'Nedavno sam sa slovenskim ribarima imao sastanak. Kažu da žive dobro, rade dobro, no o granici nismo pričali. Dogovorili smo tri zajednička projekta, a hoće li zaživjeti, zavisi od političara. Mi smo tolerantni prema kolegama iz Slovenije, ali da pustimo strance – to ne ide', mišljenja je Kolec. Pozitivnim ocjenjuje što su kočarice udaljene na milju i pol, a tradicionalni alati zadržani. Međutim, napominje kako ima i onih koji bi da se ukinu.

'Jako sam protiv toga da se tradicionalni alati ukinu, jer kad nešto ukinete više nema vraćanja. EU nam je rekla: možete alate zadržati, no morate napraviti plan upravljanja. Kad smo o tome raspravljali na sastanku u Ministarstvu, grupa ribara je bila za to da se za pet do šest godina ukinu. Državni tajnik za ribarstvo nije rekao ništa, ali vjerujem da će to prebaciti lokalnoj samoupravi, a oni neće znati napraviti plan upravljanja i bit će najjednostavnije tradicionalne alate ukinuti', veli Kolec, dodajući kako Koordinacija triju ribarskih udruga, Naše more, Istarski ribar i Mare Croaticum, i dalje insistira na ostavci Tončija Božanića.

Kako veli, stavovi ribara su poznati, a o daljnjim koracima i eventualnim prosvjedima Koordinacija će odlučiti nakon nove runde razgovora u Ministarstvu, dogovorene sredinom narednog tjedna.