NAPAD NA HOTEL

U napadu u Maliju ubijeno šest Rusa

21.11.2015 u 15:20

Bionic
Reading

Šest zaposlenika ruske regionalne aviokompanije Volga-Dnjepar ubijeno je u petak u napadu islamista na luksuzni hotel Radisson Blu u glavnom gradu Malija, Bamakou, javlja u subotu agencija Interfax pozivajući se na dužnosnike lokalne vlade u Uljanovsku gdje je sjedište kompanije

Nakon što je liječnik u bolnici u Bamaku potvrdio za ruske medije smrt najmanje dvoje Rusa, rusko ministarstvo vanjskih poslova također je potvrdilo pogibiju ruskih državljana, ne navodeći pritom njihov broj.

Malijske vlasti u subotu su proglasile trodnevnu žalost i desetodnevno izvanredno stanje u zemlji nakon terorističkog napada na hotel u Bamakou u kojem je poginula 21 osoba, 19 gostiju i dvoje napadača.

Opsada luksuznog hotela Radisson Blu u glavnom gradu Malija okončana je kada su komandosi upali i oslobodili oko 170 talaca od kojih su mnogi bili stranci.

Odgovornost za napad preuzela je afrička džihadistička grupa povezana s al Kaidom. Al-Murabitun, skupina sa sjedištem u Maliju koju uglavnom čine Tuarezi i Arapi, objavila je Tweet u kojemu se kaže da stoji iza napada na hotel Radisson Blu i otmice talaca.