TERORIZAM ODNOSI ŽRTVE

U napadima u Pakistanu 17 mrtvih, deseci ranjenih

26.04.2011 u 08:46

Bionic
Reading

Najmanje je 13 osoba smrtno stradalo, među kojima žene i djeca, u napadu skupine naoružanih muškaraca na autobus s putnicima na jugozapadu Pakistana, izvijestili su u utorak službeni izvori. Istovremeno, najmanje su četiri osobe poginule, a 37 je ranjeno u utorak u dvije eksplozije bombi u autobusima koji su prevozili mornaričko osoblje u Karačiju na jugu Pakistana

Napad na jugozapadu Pakistana dogodio se u ponedjeljak navečer u gradu Sibi, 180 km jugoistočno od Kvete, glavnoga grada Baludžistana, pogranične pokrajine s Iranom i Afganistanom. Baludžistan, poput ostatka Pakistana, otprije potresaju napadi talibana povezanih s Al-Kaidom, no ova regija, bogata plinom vrlo je često poprište pobuna i napada talibana koji posjeduju oružje.

Eksplozije u Karačiju su inicirane daljinskim detonatorom u vrijeme najveće jutarnje gužve u prometu u dva autobusa u različitim četvrtima grada.

'Četiri su osobe ubijene, a 37 ih je ranjeno u dvije eksplozije', rekao je predsjednik vlade pokrajine Sind, Kaim Ali Šah na mjestu jedne od eksploziju.

Prva bomba eksplodirala je u neposrednoj blizini zgrade ministarstva obrane, a druga u siromašnoj gradskoj četvrti Baldiji.

Glasnogovornik mornarice Salman Ali potvrdio je napade, ali nije naveo druge pojedinosti.

Karači, središte gospodarskog života u zemlji, ima dugu povijest krvavih obračuna među rivalizirajućim etničkim, političkim i sektaškim skupinama, u kojima su ubijene stotine ljude. Islamistički ekstremisti povezani s Al Kaidom i talibanima također su u Karačiju izveli niz napada u kojima je u posljednje četiri godine ubijeno više od 4.200 ljudi.