SAUDIJSKA ARABIJA

U Meku kreće dva milijuna hodočasnika

05.12.2008 u 14:19

Bionic
Reading

Oko dva milijuna muslimana u petak se u Meki priprema za subotnji polazak na godišnje hodočašće, čije će održavanje pratiti iznimno jake snage sigurnosti

MEKA -Saudijski ministar unutarnjih poslova princ najef Ben Abdel Aziz objavio je kako će se za sigurnost tolikog broja hodočasnika skrbiti više od 100 tisuća redarstvenika.

'Naše su snage potpuno spremne preuzeti svoje dužnosti', rekao je princ nakon što je u Meki obavio inspekciju snaga sigurnosti i posebnih postrojbi zaduženih za hodočašće.

Prvi put u povijesti hadža snage sigurnosti na raspolaganju imaju i helikoptere S-92, opremljene najmodernijom tehnikom, napomenuo je princ Najef, čime saudijske vlasti nastoje na minimum smanjiti mogućnost terorističkih akcija koje su proteklih godina obilježavale hodočašća.

'Terorizam nije gotov, još je itekako snažan', odgovorio je princ na novinarsko pitanje da procjeni opasnost od terorističkih napada tijekom hodočašća.

'Zasad nemamo nikakvih informacija o mogućim napadima, ali moramo biti spremni za njih kako ne bismo ostali zatečeni', dodao je.

Nakon okupljanja u najsvetijem muslimanskom mjestu, hodočasnici bi u subotu rano ujutro, pješke ili autobusima, trebali stići u Minu, dolinu udaljenu 10 kilometara od Meke, čime službeno počinje hadž.