OPAKI KRIMINALAC

U Meksiku uhićen vođa klana Zetas - El Taliban

27.09.2012 u 13:57

Bionic
Reading

Čini se da je Meksiko zadao težak udarac jednoj frakciji veoma nasilnog narko-kartela Zetas jer je vojska u srijedu navečer objavila da je uhitila jednog od najtraženijih vođa Ivana Velasqueza Caballera, poznatijega kao 'El Taliban', objavila je američka TV mreža ABC.

Velasquez Caballero sudjelovao je u krvavim untrašnjim borbama s čelnikom Zetasa Miguelom Angelom Trevinom Moralesom, a meksičke vlasti kažu da je taj raskol uzrok i nedavnog povećanja broja masakra i smaknuća vatrenim oružjem, osobito na sjeveru Meksika.

'Osoba za koju mi pretpostavljamo, a i sama priznaje da je Ivan Velasquez Caballero, uhićena je u saveznoj državi San Luis Potosiju", na sjeveru Meksika, kaže se u priopćenju mornarice.

Vlasti su za Velasqueza Caballera, poznatoga i kao 'Z-50' nudile 30 milijuna pesosa, ili 13,3 milijuna kuna.

Bude li vijest potvrđena, uhićenje El Talibana moglo bi smiriti nasilje u gradovima poput Nueva Lareda, u blizini teksaškoga grada Lareda, s meksičke strane granice. Istodobno, njegovim uhićenjem ojačat će položaj Trevina Moralesa koji s Herbertom Lazcanom, poznatim i kao 'El Lazca' dijeli čelništvo nad Zetama.

Zetase smatraju najnasilnijom kriminalnom organizacijom zapadne hemisfere. Njih okrivljuju za najveći broj od više desetaka tisuća mrtvih u meksičkome ratu narko-kartela, iako su i druge bande počinile masovna ubojstva.