NEVIĐENA POJAVA

U Meksiku se nasukali sijamski blizanci - kitovi!

09.01.2014 u 11:52

Bionic
Reading

Na obalama Meksika pronađeni su i snimljeni nasukani uginuli dosad neviđeni spojeni blizanci sivoga kita

Prema video zapisu koji je objavila organizacija Mexican Natural Protected Areas Commission sijamski su blizanci bili spojeni u području trbuha. Pronađeni su u laguni Ojo de Liebre u sjeverozapadnoj državi Baja California Sur koja se proteže uz Tihi ocean.

Znanstvenici smatraju da je majka pobacila mladunce jer nisu potpuno razvijeni. Prema komisiji ovo je najvjerojatnije prvi zabilježeni slučaj spojenih blizanaca kitova, barem sivih. Je li majka preživjela pobačaj nemoguće je utvrditi.

Sivi kitovi (lat. Eschrichtiidae) su porodica iz podreda kitova usana. Odrasli sivi kit može biti dugačak između 13 i 14 m a težak oko 30 tona. Žive bliže obalama od svih drugih kitova, a redovno se sele. Ljeto provode u polarnim vodama, a pred zimu odlaze na jug. Populacija atlantskih sivih kitova izumrla je oko 1700. godine.

Spori su plivači - dosižu brzinu do 8 km/h. Pod površinom provode četiri do pet minuta. Hrane se malim organizmima koji se upletu u usi, najčešće raznim račićima i malom ribom.

Budući da se približavaju obalama, postali su velika turistička atrakcija. Zaštićeni su 1946. Od tada su se oporavili i broje oko 20.000 jedinki.

Kako nastaju sijamski blizanci?

Postoje dvije teorije o mogućem podrijetlu sijamskih blizanaca. Prva je tzv. fisija u kojoj se oplođena jajna stanica djelomično dijeli. Druga i raširenija je fuzija, u kojoj se oplođena jajna stanica u potpunosti dijeli, ali matične stanice koje prirodno traže istovrsno tkivo pronalaze matične stanice na drugom blizancu i tako spajaju braću.