tisuću kuna

U Međimurju jednokratna pomoć građanima koji su ostali bez posla, učenicima besplatna užina

27.05.2020 u 13:53

Bionic
Reading

Međimurska županija isplatit će jednokratnu novčanu pomoć građanima koji su zbog krize uzrokovane koronavirusom ostali bez posla, a svi će učenici do kraja školske godine imati besplatnu užinu u školi, rekao je u srijedu župan Matija Posavec

Posavec je izvijestio da će jednokratnu novčanu pomoć od tisuću kuna primiti četiristotinjak građana za podmirenje troškova energenata, nabavku namirnica i sličnih troškova. Svi učenici razredne nastave imat će besplatnu užinu, od povratka u škole pa do kraja školske godine.

Govoreći o mjerama pomoći gospodarstvu, Posavec je najavio program potpora malih vrijednosti za poticanje razvoja poduzetništva, za što je kroz dva natječaja osigurano 1,5 milijuna kuna.

Otvoren je i natječaj vrijedan 800 tisuća kuna za sufinanciranje kamata na poduzetničke kredite, a najavljen je i moratorij te reprogrami poduzetničkih kredita koji su trenutno aktivni.

Za one koji će ulagati u unapređenje poslovanja predviđeno je putem Programa potpora malih vrijednosti za financijske potpore i instrumente ukupno 260 tisuća kuna. Spomenute su i potpore za zapošljavanje nezaposlenih osoba, kao projekt koji Međimurska županija već provodi. Također, za poticanje razvoja obrtništva osigurano je rebalansom proračuna 600 tisuća kuna.

Župan Posavec rekao je da se Međimurska županija odriče primanja naknade od autoprijevoznika koncesionara kako bi im se omogućilo lakše poslovanje te prihoda od prodaje državnog poljoprivrednog zemljišta. S obzirom da veći postotak prihoda ide prema općinama i gradovima, Posavec je kazao kako će zamoliti načelnike i gradonačelnike da učine isto.

Županija se odriče i prihoda od plaćanja zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta. Povećana su sredstva za bespovratne potpore za razvoj turizma te sredstva za sufinanciranje aktivnosti obrtnika preko obrtničke komore, a doprinos će se dati i razvoju poljoprivredne proizvodnje.

'Želimo prije svega promovirati domaću proizvodnju i zaštiti domaći međimurski proizvod i naše poljoprivrednike', rekao je Posavec najavivši natječaj za građenje, rekonstrukciju i opremanje objekata za preradu poljoprivrednih proizvoda, uz brojne druge potpore usmjerene prema poljoprivrednicima.

Međimurski je župan zaključno istaknuo da se putem svih mjera, programa i kapitalnih investicija na području te županije, više od pola milijarde kuna usmjerava prema građanima, gospodarstvu i razvoju Međimurja.