ruska agresija

U Ljubljani veliki skup potpore Ukrajini

02.03.2022 u 19:05

Bionic
Reading

Više tisuća ljudi prosvjedovalo je u srijedu popodne u Ljubljani na poziv premijera Janeza Janše, na skupu potpore Ukrajini i prosvjedu zbog ruske agresije na tu zemlju

Prosvjedni skup na Kongresnom trgu u centru grada počeo je izvođenjem himni Slovenije i Ukrajine, mnogo okupljeni nosili su transparente potpore Ukrajini i osude ruske vojske i predsjednika Putina, neki sa ukrajinskim zastavama ili u bojama te zemlje. Skupu se obratio i Janša, rekavši da je u utorak razgovarao s ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom koju mu je kroz plač rekao da ruske bombe ubijaju civile i da je netom prije njihova razgovora granata pogodila zgradu u kojoj je bilo ubijeno šestoro djece.

"U Ukrajini se ne bore samo za budućnost, bore se za život, a kad je ugrožen život ugroženo je sve", kazao je Janša. Ruska vojska bombardira civilne objekte i goloruke civile, što nas podsjeća na naše iskušenje od prije 30 godina, kazao je Janša, aludirajući na otpor Slovenaca u 10-dnevnom ratu protiv JNA.

Kad smo tada vidjeli i osjetili da smo jedinstveni i hrabri, znali smo da ćemo uspjeti. Zato znamo kako se sada osjećaju Ukrajinci i molimo ih - izdržite!, rekao je slovenski premijer na skupu. Skup su pozdravili i predsjednici koalicijskih stranaka u Janašinoj vladi, ministar obrane Matej Tonin i ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek, a pročitano je i pismo zahvalnosti kojim je ukrajinski premijer Šmihal zahvalio Slovencima na dosadašnjoj potpori.

Na skupu su govorili i ukrajinski veleposlanik u Ljubljani Mihajlo Brodovič, te predstavnik kulturnog društva Ljubljana - Kijev Jevgenij Gorešnik u ime ukrajinske dijaspore. Kako javljaju slovenski mediji, slovenski parlament uskoro će donijeti i posebnu rezoluciju u kojoj se izražava potpora Ukrajini i osuđuje ruska ničim izazvana agresija, a njen nacrt kako dodaju podržale su gotovo sve političke stranke.

U Sloveniji su nastavljene i pripreme za prihvat izbjeglica iz Ukrajine koji bi mogli doći u Sloveniju ili kroz nju tranzitirati. Vlada je priopćila da je danas počeo djelovati posebni call centar preko kojega će takvi od stručnjaka za pojedina područja moći dobiti sve informacije koje bi im mogle ustrebati, a odobrila je da se oni slovenskim autocestama mogu voziti bez naplate cestarine.