NE NAZIRE SE KRAJ SUKOBU

U Libiji 10.000 mrtvih i 50.000 ranjenih

19.04.2011 u 15:18

Bionic
Reading

Rim će olakšati prodaju nafte libijskim pobunjenicima, rekao je šef talijanske diplomacije nakon sastanka s njihovim čelnikom koji je izvijestio da je dosad 10.000 osoba poginulo i 50.000 ranjeno od početka sukoba u koji se prije mjesec dana uključio NATO, no kraj mu se na nazire, javljaju agencije

Humanitarne agencije objavile su dramatične podatke o 10.000 izbjeglih u planine u zadnjih deset dana, a povećale su i napore za evakuaciju tisuća stranih radnika koji su ostali blokirani, te civila zahvaćenih u sukobu, no stanje je i dalje dramatično, javljaju novinske agencije.

U Rimu je predsjednik Libijskog prijelaznog nacionalnog vijeća (CNT) Mustafa Abdeldžalil rekao da je '10.000 ljudi poginulo kao žrtve krvavog režima, a ranjenih je između 50.000 i 55.000', izvijestio je nakon sastanka s njime ministar vanjskih poslova Franco Frattini.

Službeni Rim pomoći će pobunjenicima u prodaji nafte kako bi prikupili novac za financiranje svojih boraca protiv režimskih snaga Moamera Gadafija koji odbija odstupiti s vlasti unatoč narodnoj pobuni.

Pomoć u prodaji nafte bit će tema sastanka kontaktne skupine o Libiji u Rimu 'prvog tjedna svibnja', rekao je Frattini, javlja agencija AFP i dodaje da će u srijedu Abdeldžalila primiti francuski predsjednik Nicoals Sarkozy.

Rim je obećao 'povećati broj teško oboljelih Libijaca koji se mogu liječiti u talijanskim bolnicama' kao i broj medicinskog osoblja za pomoć u libijskim bolnicama, napose u 'gradu mučeniku' Misrati, dodao je.

Agencije prenose da je u utorak stanje i dalje najteže u Misrati, jedinome gradu na zapadu koji je u rukama pobunjenika, a koji Gadafijeve snage neprekidno raketiraju.

Pomoć Libiji povećao je i Svjetski program za hranu (WFP) najavivši otvaranje humanitarnog koridora na zapadu kroz koji bi tisuće civila trebale pobjeći od sukoba, javlja AFP.

UN-ovo visoko povjereništvo za izbjeglice UNHCR objavilo je da je u deset zadnjih dana 10.000 Libijaca izbjeglo u planine.

'Sve veći broj izbjeglica ušao je u Tunis preko planina na zapadu', rekao je glasnogovornik UNHCR-a Andrej Mahečić.

'Prošlog vikenda oko 6.000 Libijaca stiglo je u regiju Dehiba na jugu Tunisa', rekao je.

Međunarodni odbor Crvenog križa evakuira strane radnike iz Misrate, pa je ponedjeljak 618 useljenika iz raznih zemalja koji su bili blokirani u Misrati isplovilo za Egipat. Crveni križ najavio je da će u srijedu u Misratu uloviti brod s humanitarnom pomoći i 8.000 litara pitke vode.

Velika Britanija najavila je u ponedjeljak da će brodovima iz opkoljene Misrate evakuirati 5.000 stranih radnika koji su ostali blokirani, jer nisu uspjeli pobjeći iz Libije kada je prije dva mjeseca počeo sukob.

Međunarodna organizacija za imigracije najavila je u utorak da će početi treću evakuaciju blokiranih stranih radnika.

Prije mjesec dana zračnom intervencijom uključio se NATO u sukob kojem se kraj ne nazire te se sve češće čuju glasovi da treba početi naoružavati pobunjenike ili poslati kopnenu vojsku kako bi se suprotstavila Gadafiju.

Odlazak Gadafija koji tom bogatom afričkom izvoznicom nafte vlada 42 godine i čiji odlazak traže pobunjenici, postao je zajednički cilj međunarodne zajednice.