AstraZeneca/Oxford

U Križevcima cijepljeno 510 osoba, prva cijepljena 87-godišnja Križevčanka

20.02.2021 u 13:25

Bionic
Reading

U Križevcima je u subotu cjepivom AstraZeneca/Oxford cijepljeno 510 osoba iz ugroženih skupina stanovništva, a prva je cijepljena 87-godišnja križevčanka Bosiljka Babić.

Cijepljenje je organizirano u gradskoj školsko-sportskoj dvorani OŠ „Ljudevita Modeca“, a slijedećeg tjedna cijepljenje će, osim u Križevcima, biti i u Koprivnici, te u Legradu i Đurđevcu.

Na području Koprivničko-križevačke županije u subotu je zabilježeno 11 novozaraženih koronavirusom. Na bolničkom liječenju je 18 pacijenata.

Budući da je broj zaraženih u opadanju, načelnik županijskog Stožera Civilne zaštite Ratimir Ljubić zahvalio je na konferenciji za novinare građanima koji se odgovorno ponašaju i pridržavaju mjera, apelirajući da tako bude i ubuduće kako bi brojke bile manje, a stanje na području Koprivničko-križevačke županije dobro i stabilno. Također je najavio nova organizirana cijepljenja sljedećeg tjedna.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo dr. Draženka Vadla rekla je da je odaziv pacijenata vrlo dobar.

"Nema onih koji odustaju. Dapače, ima i rezervna lista ukoliko se netko iz određenih razloga ne pojavi", kazala je dr. Vadla i dodala da je organizacija vrlo dobra.

Sljedećeg tjedna cijepljenje je ponovno u Križevcima, planira se procijepiti još 490 osoba. Prvi seoski punkt bit će organiziran u srijedu, 24. veljače, u Legradu, jer je ondje prijavljeno 450 osoba za cijepljenje.

U Koprivnici u subotu, 27. veljače, osim osoba koje će primiti drugu dozu cjepiva, bit će još procijepljeno više od 500 pacijenata iz svih ambulanti, ovisno o količinama dostupnog cjepiva. Ondje je za cijepljenje isprva bilo zainteresirano osam tisuća građana, a sada je broj zainteresiranih narastao na 13 tisuća.

"Interes građana raste i to nas veseli, a nadam se da će biti i veći", rekla je Vadla.

Župan koprivničko-križevački Darko Koren zadovoljan je organizacijom procjepljivanja u Križevcima, a posebno u Koprivnici koja je bila prva u Hrvatskoj.

"Model procjepljivanja stanovnika opće populacije u ovakvom režimu organiziranja i dr. Vadla je davala instrukcije mnogim Zavodima za javno zdravstvo u Hrvatskoj da po tom modelu procjepljuju stanovništvo u svojim županijama.

Osim zdravstvenog segmenta, to prvo procjepljivanje imalo je i bitnu ulogu u njegovu promoviranju. Mi smo svi tada, a i nadalje ćemo sudjelovati u kampanji Misli na druge, cijepi se!", poručio je župan Koren.