stručnjak objasnio

U kojoj je fazi obnova zagrebačke katedrale i kad je planirano otvaranje

16.04.2022 u 19:42

Bionic
Reading

Obnova zagrebačke katedrale će dugo trajati, slažu se stručnjaci, ali bude li sve po planu, ona bi svoja vrata mogla otvoriti iduće ljeto.

Na elaboratu postojećeg stanja zagrebačke katedrale, koji ima na tisuće stranica radilo je više od stotinu stručnjaka, a među njima i jedan od glavnih projektanata prof. Josip Atalić s građevinskog fakulteta. 'Mi smo sad vrlo intenzivno, okupivši brojne fakultete i najbolje građevinske firme, pristupili početnom istraživanja da nešto ne fulamo. Jer ovdje se okuplja vrlo velik broj vjernika i treba garantirati za njihovu sigurnost', ističe prof. Atalić za Dnevnik HRT-a.

Dosad su napravljena brojna geotethnička istraživanja od kamena, tla, svodova, vibracija kako bi se napravili elaborati za pojedine dijelove katedrale. Nakon tih urgentnih radova, procjenjenih na 200.000 milijuna kuna, katedrala bi se, predviđa prof. Atalić, mogla otvoriti iduće ljeto.

  • +5
Zagreb: Obnova Zagrebačke katedrale nakon potresa Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSE

'Katedrala mora ostati u svom znaku, u svojoj prepoznatljivosti onakva kakvu ju je zamislio Herman Bolle koji se inspirirao katedralom u Kolnu i po nekima je ta naša katedrala mali preslik kolnske katedrale', rekao je mons. Zlatko Koren, potpredsjednik Odbora za obnovu zagrebačke katedrale.

Ispred zagrebačke prvostolniceo, tvrde stručnjaci, stoji višegodišnja obnova. Za to vrijeme vrata će imati otvorena bogoslužni prostor blaženog Alojzija Stepinca u kojem se dočekuje i prvi Uskrs.

'Svete mise su u bogoslužnom prostoru su u nedjelju u 7 i 9 sati te svečano euharisitijsko slavlje na svetkovinu Uskrsa u 10 sati koje predvodi naš kardinal Josip Bozanić', kaže mons. Josip Kuhtić. A do Uskrsa iduće godine, u katedrali bi se, nadaju se oni koji na njezinoj obnovi rade, mogla biti pred završetkom prve faze obnove.