zagrebački nadbiskup

Bozanić: Demografsko stanje poziva na učinkovitu uzbunu

10.02.2022 u 20:48

Bionic
Reading

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić poručio je u četvrtak na blagdan blaženoga Alojzija Stepinca da nas demografsko stanje poziva na "učinkovitu uzbunu"

Na stanje u hrvatskom društvu Bozanić se osvrnuo na misi ispred Zagrebačke katedrale, ustvrdivši kako na mnogim područjima života nailazimo na nesnalaženje i dezorijentiranost.

"Ponavljam pitanje - je li naše društvo prijateljski otvoreno prema djeci", upitao je Bozanić, ukazujući na loše demografske pokazatelje.

Kardinal je poručio također da papa Franjo neumorno svraća svjetsku pozornost na ljudske korijene ekološke krize, na klimatske promjene i onečišćenje zemlje, što nas ne smije ostaviti ravnodušnima.

"Sa žalošću konstatiramo da su velike količine naše plodne zemlje puste i neobrađene", upozorio je.

Zabrinjavajuća je činjenica, naglasio je i da je u razdoblju koronavirusne pošasti znatno povećana smrtnost u Hrvatskoj.

Bozanić je rekao za Stepinca da nam pruža kompas da bi se znali orijentirati.

Poručio je pritom da nam Stepinac pomaže da svoje putove njegovim primjerom i zagovorom usklađujemo s Božjim zapovijedima i milošću koja ne prestaje davati nadu.

Koristeći "Stepinčev kompas", istaknuo je Bozanić postajemo proročkim narodom koji ostaje vjeran i kada se čini da vjernost ne daje ploda.

Bozanić je zaključio i da "Stepinčevo" u Zagrebu, u prvostolnici ili pored nje uvijek ima posebno mjesto i značenje, ali i da igla Stepinčeva kompasa i dalje jasno titra na svim područjima života Crkve, od naviještanja evanđelja, preko brige za sakramentalni život i karitativne djelatnosti do pronalaženja susretišta u području kulture i sveukupnoga društvenoga života.