borba s koronavirusom

U KBC Rijeka se priprema respiracijski centar

12.09.2020 u 11:38

Bionic
Reading

Vladimir Mićović, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, objasnio je nizak broj oboljelih u toj županiji, ali i zašto se priprema respiracijski centar u KBC Rijeka

"Danas imamo dvije novozaražene osobe, devet novoozdravljenih osoba. Ukupno je to 116 aktivnih slučajeva, od čega 104 na kućnom liječenju i 12 u KBC-u", naveo je Mićović ispred drive-in centra u Rijeci za testiranje na covid.19.

"Ima određeni broj ljudi, mislim dvoje, na respiratoru... Skupljaju se djeca, ima zaraženih i starijih osoba. Sigurno je da je i to razlog zašto se priprema respiracijski centar za 50 pacijenta", kazao je Mićović za N1.

"To bi svakako bio broj koji, nadam se, nećemo nikada dostići. Zabave, opuštanja, povratak na radna mjesta, okupljanja na vjenčanjima, plesna okupljanja, sve su to sada poznata žarišta kako se virus širi", komentirao je Mićović.

U Primorsko-goranskoj županiji, otkako je počela nastava, nije zatvorena niti jedna škola.

"Znamo da je škola tradicionalno jedno od mjesta gdje se respiratorni problemi pogoršavaju... Napravljen je ogroman napor u Primorsko-goranskoj županiji da se mjere i smjernice provedu u praksu. U prvih tjedan dana podaci su dobri i povoljni", kazao je Mićović, te se potom osvrnuo na konstataciju da se ovdašnji stožer nije posebno napadalo u medijima, što drugdje u Hrvatskoj često nije bio slučaj:

"Apsolutno ne. Ja baš mislim da su mediji ovdje odigrali vrlo konstruktivnu ulogu. Sredina u kojoj djelujemo, većinu je smjernica podržala i aktivno u njima sudjelovala."