zaraza ne jenjava

U Kanadi broj zaraženih covidom u dva tjedna narastao za 100 tisuća

04.01.2021 u 09:10

Bionic
Reading

Kanada je u nedjelju prešla sumornu granicu od 600 tisuća slučajeva zaraženih koronavirusom, dva tjedna nakon što je dosegla pola milijuna, što je podcrtalo snagu pandemije u zemlji u vrijeme blagdanskog perioda krajem godine

U nedjelju poslijepodne, Kanada je zabilježila 601.314 slučajeva zaraze covidom-19 od početka pandemije te 15.860 smrtnih slučajeva, prema podacima iz provincija i teritorija o kojima je izvijestila javna televizija CBC.

Ontario, najnaseljenija kanadska provincija, zabilježila je u nedjelju 2964 nova slučaja u posljednja 24 sata, u Quebecu je zabilježeno 2869 slučajeva, što je novi dnevni rekord za provinciju u kojoj se govori francuski, i u kojoj je također zabilježena najviša smrtnost.

U Ontariju je zabilježeno 4650 smrtnih slučajeva od covida-19 i 8347 u Quebecu.

Kanada, zemlja od oko 38 milijuna ljudi, nije došla do prvih 100 tisuća slučajeva zaraze sve do sredine lipnja, tri mjeseca nakon što je zabilježila prvi slučaj.

Neke provincije, uključujući Ontario i Quebec, nametnule su mjere zatvaranja u nekoliko regija tijekom božićnih blagdana.

Odgovorivši na opću zabrinutost o tome da su neki ljudi putovali na tople destinacije unatoč službenim uputama da to ne čine, vlada je prošli tjedan najavila da svatko tko ulazi u Kanadu mora priložiti negativan test na koronavirus.

Kanadske vlasti preporučuju protiv svih neesencijalnih putovanja u inozemstvo kako bi se spriječilo širenje zaraze - preporuka koju su ignorirali neki izabrani dužnosnici.

Ministar financija iz Ontarija, Rod Philips, bio je prisiljen dati ostavku zbog općeg nezadovoljstva jer je otišao ljetovati na Karibe.

U proteklih nekoliko dana, više od pola članova parlamenta i političara priznalo je da su bili na odmoru u inozemstvu.

Neki su se ispričali zbog toga.