JOSIPOVIĆ U HAAGU

U jugoistočnoj Europi oko 14.000 nestalih

30.10.2013 u 14:13

Bionic
Reading

Hrvatska i dalje posvećuje veliku pozornost sudbini nestalih osoba, učinkovito rješavanje toga pitanja jedan je od uvjeta za izgradnju stabilnih i skladnih dobrosusjedskih odnosa u regiji, a to je i glavno pitanje koje treba riješiti da bi se razmatrala budućnost tužbi za genocid koje su jedna protiv druge podnijele Hrvatska i Srbija, rekao je u srijedu u Den Haagu hrvatski predsjednik Ivo Josipović

Predsjednik Josipović je održao jedan od uvodnih govora na konferenciji u haškoj Palači mira pod nazivom 'Nestali: Program rada za budućnost', koju organizira Međunarodno povjerenstvo za nestale osobe (ICMP). Osim hrvatskog predsjednika, uvodničari su bili i jordanska kraljica Noor, udovica kralja Huseina bin Talala, predsjedatelj ICMP-a Thomas Miller i predsjednik Međunarodnog povjerenstva za tranzicijsku pravdu David Tolbert.

Josipović je u svom govoru rekao da je pitanje nestalih bilo jedna od glavnih tema tijekom njegova prvog službenog posjeta Srbiji sredinom ovoga mjeseca. 'Iz naše perspektive pronalaženje rješenja za taj problem preduvjet je za punu normalizaciju odnosa između dviju zemalja. Smatramo da je to glavno pitanje koje se mora riješiti kako bi se razmatrala budućnost postojećih tužbi za genocidu koje su dvije zemlje podnijele jedna protiv druge pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu', rekao je Josipović.

'Sudbina nestalih još uvijek je u fokusu hrvatske vlade i društva u cjelini skoro dva desetljeća nakon rata za neovisnost i brutalne agresije na Republiku Hrvatsku, uključujući i masovno kršenje ljudskih prava', rekao je Josipović, dodajući da je Hrvatska puno učinila u pronalasku nestalih, ali da je ostalo još dosta posla.

Predsjednik je rekao da danas ima 1684 nestale osobe u Hrvatskoj, od kojih su 953 iz razdoblje 1991./1992. te 731 osoba, uglavnom hrvatskih građana srpske nacionalnosti iz 1995.

'Hrvatska je spremna i dalje ulagati sve napore kako bi se doznala sudbina nestalih, bez obzira na njihovo etničko ili drugo podrijetlo. Osim toga, naša je dužnost i dalje jačati vladavinu prava i donijeti pravdu bližnjima nestalih osoba koje još čekaju da doznaju sudbinu svojih voljenih', rekao je Josipović.

Međunarodno povjerenstvo za nestale osobe (ICMP) je formirano kako bi rješavalo pitanje nestalih na prostoru bivše Jugoslavije, a danas se bavi tim pitanjem na globalnoj razini. Predsjednik Josipović je rekao da je ICMP dao veliki doprinos da se dozna sudbina 70 posto od 40.000 nestalih na području bivše Jugoslavije. Danas se u jugoistočnoj Europi oko 14.000 ljudi vodi kao nestali.

Ovo je prva konferencija koja se bavi pitanjem nestalih osoba bez obzira na uzrok nestanka: ratovi, kršenja ljudskih prava, nesreće, trgovina ljudima, nasilje u vezi s zlouporabom droga, migracije itd. Na konferenciji su se okupili stručnjaci, kreatori politike, dužnosnici brojnih vlada, akademici, znanstvenici, liječnici, diplomati, predstavnci organizacija žrtava, međunarodnih i nevladinih organizacija.

Organizatori ističu da je cilj konferencije da napravi pomak prema stvaranju organiziranog sustava rješavanja pitanja nestalnih na globalnoj razini.