SPOR OKO PLAĆA

U jeku sezone štrajk pilota i stjuardesa u Croatia Airlinesu

02.08.2017 u 07:31

Bionic
Reading

Prema najavama, štrajk osoblja Croatia Airlinesa počinje 8. kolovoza, a trajat će do ispunjenja zahtjeva koji se odnose na regulaciju radnog vremena i plaća

Osoblje Croatia Airlinesa: piloti, stjuardese i aviomehaničari najavili su da će od 8. kolovoza stupiti u štrajk koji će potrajati do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Kako piše Večernji list, radi se o sklapanju kolektivnog ugovora prema prijedlogu sindikata, predanog u travnju. Prijašnji ugovor trajao je do kraja prošle godine, a oko novog se Uprava i sindikat nisu prije početka turističke sezone uspjeli dogovoriti.  Glavni zahtjevi odnose na regulaciju radnog vremena i plaća. Iz tvrtke tvrde da su dogovorili najam posada i aviona koji će zamijeniti štrajkaše štrajkaše, te da će za sam štrajk tražiti sudsku zabranu. Navode kako je prosječna pilotska plaća u lipnju iznosila 28.138 kuna neto, dok je ona za stjuardese bila 11.287 kuna.

  • +18
Štrajk pilota i kabinskog osoblja Croatia Airlinesa Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

U velikom štrajku 2013. godine, u vrijeme restrukturiranja Croatia Airlinesa, ova tvrtka imala je milijunske troškove.

U prvoj polovini ove godine Croatia Airlines poslovala je s neto dobiti od 42,6 milijuna kuna, nakon gubitka od 84,6 milijuna kuna u istom lanjskom razdoblju, a zbog povećanog opsega letenja, osobito tijekom vrhunca turističke sezone, ove godine planirali su prevesti rekordnih dva milijuna putnika.

Operativna dobit kompanije u prvom polugodištu 2017. godine iznosila je 49,6 milijuna kuna.