POSTOJANOST JE NJIMA VAŽNA

U izbor Edija Škovrlja za šefa upetljala se politika?

27.06.2013 u 09:30

Bionic
Reading

Je li Edi Škovrlj legalno izabran za rukovoditelja HRT-ovog centra u Zadru tema je broj jedan u Donatovom gradu posljednjih dana. Priču je prvi 'zakotrljao' Novi list koji je, pozivajući se na pouzdane izvore, saznao kako je provedba izbora uvelike odudarala od pravila na kojima se javni natječaji temelje. Ubrzo se Zadrom proširila priča kako je Škovrlj zakasnio s prijavom na natječaj, o čemu je navodno i sam pričao pojedinim kolegama s Prisavlja

Također saznajemo kako se na natječaj javilo desetak osoba i kako su dvije dogurale do užeg izbora te su stoga pozvane na dodatne intervjue. Škovrlja u tim kombinacijama nije bilo, no to nije smetalo poslodavcu da ga stavi na čelo zadarskog centra.

'Kolega Edi Škovrlj imenovan je na mjesto rukovoditelja HRT-ova centra u Zadru zbog procjene poslodavca kako je bio najbolji kandidat na natječaju. Prijava Edija Škovrlja stigla je unutar roka. Naime, prijava je pristigla na blagdan Tijelova 30. svibnja, a ako prijava predana zadnjeg dana natječaja pada na blagdan tj neradni dan, natječaj se prolongira na sljedeći radni dan', objasnio nam je situaciju oko Škovrljove prijave Igor Medić iz HRT komunikacija. Također je naveo kako je Škovrlj bio pozvan na razgovor od strane komisije koju je sastavio poslodavac.

Doznajemo, pak, da je Škovrlj na tom razgovoru bio tjedan dana nakon ostalih kandidata te da je u cijelu priču prste umiješala i politika, što on žestoko opovrgava.

Da natječaj ima određene propuste vidi se i iz činjenice da na dva naša, možda i ključna pitanja postavljena pismenim putem od HRT-a nismo dobili odgovore. Zanimalo nas je zbog čega nema žalbenog roka na odluku komisije i jesu li točni navodi Novog lista da neki kandidati, uključujući Škovrlja nisu udovoljavali kriterijima natječaja,

Zanimljivo je također da se od prijavljenih kandidata nije tražila potvrda o nekažnjavanju što je svakodnevna praksa, a 'poraženi' nisu dobili nikakvu pisanu obavijest s obrazloženjem zbog čega nisu izabrani.

'HRT je u procesu slanja obavijesti o rezultatima natječaja svim kandidatima koji su se prijavili na javne natječaje za radna mjesta na HRT-u. Obavijesti se šalju po datumu dospjelosti, a kako je riječ o velikom broju prijava na razne natječaje, potrebno je određeno vrijeme dok svi koji su se javili ne zaprime obavijesti. HRT nije tražio potvrdu o nekažnjavanju jer na to nije bio obvezan', odgovorio je Medić u ime HRT-a ne propustivši priliku apostrofirati kako je na mjesto rukovoditelja HRT-ovog centra u Zadru izabran dugogodišnji djelatnik koji se dokazao u svom dosadašnjem radu.

Nemamo razloga sumnjati u Škovrljove kvalitete, ali se postavlja pitanje zbog čega je vraćen u Zadar koji je napustio prije šest godina i zašto nije zadržan u Zagrebu na nekoj važnijoj funkciji kada ima tako dobre reference. Podsjetimo, Škovrlj je bio šef dopisničke mreže, potom je preuzeo Dnevnik 3, pa je bio urednik poslijepodnevnog Dnevnika, ali nigdje nije predugo 'trajao'. Prijavio se i na natječaj za urednika Prvog programa, ali nije prošao.

U cijeloj ovoj priči iznimno važan je i podatak koji daje pravo na sumnju svima onima koji tvrde kako je natječaj bio obična farsa s unaprijed poznatim ishodom. Naime, za zapošljavanje na HRT-u, za novinarsko ili neko drugo radno mjesto uvjet je VSS. Na natječaju za ovaj dobro plaćeni polumenadžerski posao na neodređeno vrijeme, uvjet je bila VŠS ili VSS.

270360,269637,269608,267920