'Vidimo što se događa u Engleskoj i Portugalu'

U Istri već peti dan zaredom nema novih zaraženih, u bolnici samo jedna osoba; šef stožera Kozlevac svejedno poručuje da nema opuštanja

09.07.2021 u 10:43

Bionic
Reading

I dalje se nastavlja povoljan epidemiološki trend u Istarskoj županiji, gdje već peti dan zaredom nije bilo nijednog novog slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je u petak istarski Stožer civilne zaštite.

"Tijekom protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitana su 184 uzorka briseva na covid-19, i svi su negativni. U mjerama samoizolacije su 184 osobe", priopćili su iz županijskog Stožera civilne zaštite, dodajući kako se u pulskoj Općoj bolnici na Odjelu za infektologiju liječi jedna osoba.

"Epidemiološka situacija u Istri je povoljna, no neovisno o tome, ona nam ne daje mogućnost da se opustimo. Vidimo što se događa u Engleskoj, u Portugalu i kakve su najave u pojedinima državama EU-a. Prema tome, dolazak četvrtog vala možemo spriječiti cijepljenjem", poručio je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

Prema epidemiolozima i imunolozima, istaknuo je, naša bi procijepljenost morala bili 65 do 70 posto da bismo stekli kolektivni imunitet i da ne bi došlo do epidemije.