PARLAMENTARNI IZBORI

U inozemstvu se glasuje bez gužvi, sve ide uredno

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 10.09.2016 21:02
  • Objavljeno 10.09.2016 u 09:55
biralište izbori

biralište izbori

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Sva biračka mjesta u inozemstvu, određena za prijevremene parlamentarne izbore, otvorena su, sve teče uredno i bez gužvi, kažu u subotu ujutro u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP)

Osim u Hrvatskoj, novi sastav Hrvatskog sabora bira se u 49 država diljem svijeta, bira se dva dana, u subotu i nedjelju. Glasuje se na 115 biračkih mjesta u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima, od 7 do 19 sati po lokalnom vremenu

U subotu, do osam sati po našem vremenu, otvorena su biračka u europskim zemljama, Aziji, Australiji.

Prva su otvorena tri biračka mjesta u Australiji, u petak, u 23 sata po našem vremenu, pa će prvi izborni dan u Canberri, Melbournu i Sidneyu završiti u subotu u 11 sati. Na četvrtom biračkom mjestu, u Perthu, prvi izborni dan završava u 13 sati, podsjeća potpredsjednica DIP-a Renata Šantek

Upravo u Sidneyu i Melbournu birači su pokazali najveće zanimanje za izbore, do 11 sati po tamošnjem vremenu, glasovalo ih je 126, odnosno više od 190, navodi Šantek.

Do spomenutog vremena birača nije bilo na biralištima u New Delhiju i Pekingu.

Zbog vremenske razlike, tek u subotu u podne po hrvatskom vremenu, otvorit će se birališta u zemljama južne Amerike, sat kasnije u Kanadi i dijelu Sjedinjenih Država.

Posljednje će se, u 16 sati, otvoriti, biralište u Los Angelesu.

Za glasovanje u inozemstvu za prijevremene se izbore aktivno registriralo oko 60.000 tisuća birača bez prebivališta u Hrvatskoj, što je za 23.000 više u odnosu na izbore u studenom. U BIH, aktivno se registriralo 35.000 hrvatskih državljana. U toj državi je i najviše biračkih mjesta, 34, potom u Njemačkoj, 17.

U inozemstvu, u XI. Izbornoj jedinici, od 151 saborskog zastupnika biraju se tri, biraju ih hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj.

U inozemstvu glasuju i birači s prebivalištem u Hrvatskoj koji su zbog obveza izvan domovine, no oni glasuju za zastupnike svoje izborne jedinice, pod uvjetom da su se prethodno registrirali.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!