epidemija covida

U Hrvatskoj se pojavio novi soj koronavirusa - kraken, potvrđeno 12 slučajeva

27.01.2023 u 10:23

Bionic
Reading

Krunoslav Capak rekao je da je u Hrvatsku stigao kraken, podsoj omikrona

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dodao je da je to utvrđeno nakon što su analizirani uzorci prikupljeni na početku siječnja. Rekao je da očekuje da će se u naknadnim analizama utvrditi veći postotak zaraze krakenom, doznaje Dnevnik.hr.

I Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) potvrdio je u petak da je varijanta covida-19 kraken stigla u Hrvatsku, u uzrocima prikupljenim kroz prvu polovicu siječnja zabilježeno je 12 slučajeva, a riječ je o podvarijanti BA.5 koronavirusa.

'Za sada je riječ o blažoj kliničkoj slici nego li kod omikrona, odnosno BA.4 i BA.5 koronavirusa', rekla je epidemiologinja Dijana Mayer.

Novi sojevi kraken i kerber podvarijante su koronavirusa BA.5, a dosad je poznato oko 75 varijanti tog virusa, piše HRT.

'Neke varijante brže se šire te su zaraznije, a kerber i kraken očito su nešto zarazniji jer preuzimaju dominaciju od prethodnih sojeva. Zasad nema nikakvih kliničkih dokaza da uzrokuju težu bolest', rekao Capak za HRT 12. siječnja ove godine.

Danas i službeno kraj pandemije?

Kraken je nastao u Americi kao produkt spajanja dvaju različitih omikrona. Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) kaže kako postoji mogućnost da bi ova varijanta mogla imati sve veći učinak na broj oboljelih od covida u EU/EEA-i, ali ne u nadolazećem mjesecu jer je varijanta trenutno prisutna samo na vrlo niskim razinama. S druge strane, u SAD-u se ubrzano širi. Konkretno, u svega nekoliko tjedana prešao je s četiri posto sekvenciranih slučajeva na 40 posto. Zbog toga je voditeljica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za covid Maria Van Kerkhove kazala da je zdravstvena agencija zabrinuta zbog brzine kojom ova podvarijanta zamjenjuje druge ostale.

  • +13
Epidemija koronavirusa u Kini Izvor: Profimedia / Autor: Noel CELIS / AFP / Profimedia

Upravo danas očekuje se da će hitni odbor za COVID-19 (IHR) Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) predložiti Glavnoj skupštini ukidanje 'javnozdravstvenog izvanrednog stanja od međunarodne važnosti', odnosno pandemije, gotovo tri godine od njezina proglašenja.