DER STANDARD

'U Hrvatskoj se mržnja širi društvenim mrežama'

15.02.2017 u 23:07

Bionic
Reading

Austrijski lijevoliberalni dnevnik Der Standard objavio je članak o 'prosvjedu u glavnom gradu Zagrebu protiv rastuće mržnje prema homoseksualcima u Hrvatskoj', kojemu je povod napad suzavcem na LGBT zabavu. U članku se ističe kako se na društvenim mrežama naročito šire homofobne poruke te da je u Hrvatskoj sve glasnija 'desno-klerikalna politika'

Proteklih smo mjeseci doživjeli eskalaciju mržnje u javnosti koju potpaljuje agresivan i glasan diskurs radikalne desnice protiv osnovnih ustavnih vrijednosti, na što Vlada reagira podržavajućom šutnjom', citira se u tekstu bečkog Der Standarda Zagreb Pride, koji je organizirao prosvjed nakon napada suzavcem na LGBT zabavu u klubu Super Super. Ističe se i kako su solidarni prosvjedi u vezi napada 'koji aktivisti smatraju zločinom iz mržnje' održani i u Sarajevu i Poreču.

Službena politika osudila je napad, a nadležne organe aktivisti su pozvali na brzu istragu, piše Der Standard te dodaje kako su iz Zagreb Pridea na press-konferenciji nakon napada istaknuli da 'takvih napada nije bilo prošlih godina'.

'Mržnja se širi društvenim mrežama, za što aktivisti odgovornima smatraju dio političara', piše Der Standard.

Bečki list navodi kako je vlada obećala brzu istragu i osudila napad, no 'iz opozicije smatraju da vlada koju vodi konzervativni HDZ ne čini dovoljno na prevenciji nasilja'.

Podsjeća se i da je 'u Hrvatskoj u prošlosti bilo nasilnih napada na homoseksualce': 'Na prvoj Povorci ponosa u Zagrebu 2002. sudionici su napadnuti suzavcem, a u gradu na obali Splitu prva povorka dočekana je kamenjem i praznim bocama. Zadnjih par godina povorke prolaze mirno', zaključuje Der Standard.