movember

U Hrvatskoj godišnje od raka prostate obole tisuće muškaraca, pitali smo stručnjaka može li se prevenirati

28.11.2018 u 22:52

Bionic
Reading

Tijekom studenoga diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, obilježava se Movember, pokret s ciljem promicanja svijesti o muškim bolestima. Brkovi su zaštitni znak koji muškarci nose u ovom mjesecu, a organiziraju se i brojne humanitarne akcije. Povodom toga provjerili smo kakva je situacija u Hrvatskoj vezana za rak prostate u zadnjih pet godina. Statistika pokazuje kako je to drugi najučestaliji oblik raka kod muškaraca, poslije raka pluća

Tijekom 2015. godine rak prostate dijagnosticiran je kod 2141 muškarca, prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak, navode iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Također, rak prostate treći je po redu maligni uzrok smrti kod muškaraca u Hrvatskoj. Prema posljednjim podacima o mortalitetu, u 2017. godini od raka prostate umrlo je 785 muškaraca, što je 46 osoba više nego 2013. godine, kada ih je umrlo 739, a najviše umrlih bilo je 2015. godine, njih 824.

Iz HZJZ-a navode kako u posljednjih deset godina prosječno godišnje od raka prostate oboli 1820 muškaraca, a umre njih 720. Petogodišnje preživljavanje za rak prostate u Hrvatskoj iznosi 81 posto, pa se nalazimo na 25. mjestu od 29 europskih zemalja uključenih u istraživanje, prema podacima iz međunarodnog istraživanja CONCORD-3.

Bolest bez simptoma

Rak prostate teško je otkriti jer, kako kaže specijalist urologije Juraj Ahel iz Klinike za urologiju KBC-a Rijeka, oboljeli često nemaju simptome, pogotovo u početnoj fazi razvoja bolesti. 'Ako imaju neke bolove, to je onda znak metastaza u kostima, odnosno da je bolest uznapredovala', objašnjava.

Ova bolest pojavljuje se kod muškaraca starijih od 50 godina, zato je važno u toj dobi krenuti na redovite preglede, kako ističe specijalist urolog te dodaje da muškarci koji su imali nekoga u obitelji oboljelog od raka prostate imaju veći rizik od oboljenja, pa ranije trebaju krenuti na preglede.

Također naglašava kako su mlađi muškarci u većoj opasnosti jer je kod njih bolest puno agresivnija i teže se izliječe od starijih muškaraca u dobi od 70 i više, koji u 90 posto slučajeva ne umiru.

Rak prostate otkriva se određivanjem vrijednosti proteina PSA (prostata specifični antigen) u krvi, a izrazito povišeni marker PSA jedan je od pokazatelja ove bolesti.

  • +4
Movember Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

Kako navodi urolog Ahel, još uvijek nisu poznate učinkovite mjere prevencije, pa su redoviti pregledi izrazito važni.

'Nema određenog načina prevencije. Iako se smatra da je prehrana jako važna, to nije znanstveno dokazano. Kinezi, odnosno žuta rasa koja ima manji broj oboljelih, vjeruje kako se smanjenjem unosa mesa i mesnih prerađevina te brze hrane može prevenirati', objašnjava urolog.

Operacija ili hormonska terapija

Liječenje ovisi o stadiju bolesti te dobi i općenitom zdravstvenom stanju pacijenta, odnosno tome ima li i neke druge bolesti poput dijabetesa i visokog tlaka. Također, ovisi o tome hoće li osoba živjeti deset godina i više ili puno kraće.

'U slučaju da oboljeli muškarac može živjeti deset godina i više, primjenjuje se operacija prostate i sjemenih mjehurića te zračenje kao metode radikalnog liječenja. Ako pacijent neće dugo živjeti, onda se liječi palijativno, a jedna od metoda je praćenje bolesnika s primjenom hormonske terapije', kaže specijalist.

Smatra kako je osviještenost o ovoj bolesti dosta velika, 'a moglo bi to zasigurno biti još više', te da bi se broj umrlih u Hrvatskoj mogao smanjiti zahvaljujući boljoj dijagnostici i aparatima za liječenje, kao i akcijama koje se organiziraju s ciljem što veće osviještenosti.