TREĆA KOD ISTOG PILOTA

U helikopteru HRZ i PZO rođena još jedna beba

06.08.2015 u 11:35

Bionic
Reading

U helikopteru Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane Mi-8 MTV, noćas, 6. kolovoza 2015., u 3,34 sati na hitnom medicinskom letu s otoka Visa rođena je beba, javljaju iz Ministarstva obrane RH

Majka (29) je rodila dječaka iznad Šolte 10-ak minuta prije planiranog slijetanja na helidrom KBC-a Split, a sretnom trenutku porođaja svjedočila je posada Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze u sastavu: kapetan satnik Joško Ivančević, kopilot poručnik Marko Maradin te tehničari letači narednik Jakov Matković i časnički namjesnik Leonardo Dumanić dok su dežurni liječnički  tim iz Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije činili doktor Ante Pojatina i medicinski tehničar Jadran Aranza.

Nakon porođaja u zraku, beba i mama zbrinute su u rodilištu splitskih Firula.

Kapetan posade satnik Joško Ivančević kazao je kako su posljednjih dana imali puno hitnih medicinskih letova, a 4. kolovoza bio je jedan od rekordnih dana kada su helikopterima prevezli ukupno 11 pacijenata.

'Ovo mi je treći porođaj u helikopteru od čega drugi s Visa. Nakon dobivenog poziva krenuli smo prema Visu gdje smo saznali kako je riječ o trudnici, a u njezinoj pratnji bio je i suprug. Negdje iznad Šolte počeo je porođaj, uzbuđenje je naravno bilo prisutno. Sve se brzo odigralo i brzo smo sletjeli na Firule gdje smo sretnim roditeljima čestitali i pomogli u prihvatu bebe u rodilište.

Sve je proteklo bez komplikacija, majka i beba su dobro i to je za naše letačke posade bilo najvažnije 'izvješće' koje možemo čuti. Prekrasan osjećaj i trenutak koji pamtite i to je ono što čini ljepotu letenja i humanih misija kada smo u funkciji ne samo spašavanja ljudskih života nego i svjedoci rađanja jednog novog života', istaknuo je Ivančević.

Posljednji porođaj bebe u vojnom helikopteru bio je 14. srpnja. 2015. između otoka Lošinja i Rijeke.