POBJEDA U 14 ŽUPANIJA

U HDZ-u zadovoljni rezultatima izbora

17.05.2009 u 19:26

Bionic
Reading

HDZ je zadovoljan privremenim rezultatima lokalnih izbora u Hrvatskoj jer je ponovio rezultat od prije četiri godine te osvojio vlast u 14 županija i nekim važnim gradovima. 'To je iznimno važno jer smo neokrnjeno prošli krizu, a zna se da stranke na vlasti u kriznim vremenima gube na popularnosti, što se ipak nije dogodilo HDZ-u', rekao je član predsjedništva stranke Andrija Hebrang

Hebrang je još rekao da rezultati u Rijeci i Zagrebu za HDZ nisu zabrinjavajući jer u tim gradovima nisu ni imali vlast, a uspjeli su lansirati mlade ljude za budućnost poput Vesne Buterin i Jasena Mesića. Pohvalio je ostvarene rezultate u Velikoj Gorici te izrazio nadu da će Dubravka Šuica u drugom krugu sačuvati gradonačelničko mjesto u Dubrovniku 'jer je mnogo učinila za taj grad'. Jadranka Kosor nešto prije ponoći zadovoljno je proglasila pobjedu uz poruku okupljenima:,'sada idemo dalje na predsjedničke pa parlamentarne izbore' što su okupljeni popratili gromoglasnim pljeskom. Prethodno je najavila sjednicu Glavnog odbora HDZ-a u nedjelju u 12 sati, a konferenciju za novinare u 13 sati. Ubrzo nakon nje iz izbornog stožera su otišli i svi ostali.

Kosor je opravdala izostanak premijera iz izbornog stožera jer 'mora raditi svoj jako težak i zahtjevan posao'.

'Za HDZ bi bio odličan rezultat zadržati sve pozicije u gradovima u kojima smo i dosad bili na vlasti budući da se nalazimo u kriznoj godini', rečeno je više puta tijekom večeri iz usta i Jadranke Kosor i Andrije Hebranga. Okupljeni, pretežno mladež HDZ-a, pružali su glasnu podršku i pokušavali podignuti atmosferu svaki put kad bi se neka televizija izravno uključila u stožer. Inače je atmosfera bila poprilično mlaka i okupljeni su više interesa pokazivali za Dinamovu proslavu naslova prvaka u nogometnu nego za izbore. Tijekom večeri u izborni stožer stigao je i Miroslav Ćiro Blažević, kandidat HDZ-a zagrebačku Gradsku skupštinu. Uvijek za priču raspoloženi Ćiro priznao je kako nije zadovoljan rezultatima koji pristižu i kako je bilo za očekivati da prođe kao kandidat za zagrebačku Gradsku skupštinu jer je peti na listi, ali ga je stranačka glasnogovornica Sunčana Glavak brzo izvukla na sigurno od novinara.

Jadranka Kosor je tijekom večeri održavala pobjedničku atmosferu servirajući podatke koje je telefonski dobivala: o pobjedi u Karlovcu u prvom krugu sa 64 posto te o tome da i u Velikoj Gorici HDZ pobjeđuje možda već u prvom krugu. Kako je vrijeme prolazilo i pristizali rezultati s terena, okupljeni u HDZ-ovu stožeru gromoglasno su pozdravljali svaki dobar rezultat s terena iz županija u kojima pobjeđuju, poput Ličko-senjske i Zadarske ili tijesnu borbu Zvonimira Sabatija za mjesto župana u Varaždinskoj županiji, ali su i pozorno slušali predsjednika SDP-a Zorana Milanovića dok je na televiziji hvalio rezultate svoje stranke.

Tako su u HDZ-u podgrijavali nadu da se rezultati anketa neće pokazati točnima, kao što je bio slučaj na prošlim parlamentarnim izborima kada su prema anketama loše stajali, ali su na koncu ostvarili pobjedu. 'Pokazuje se da su naši birači zaista konzervativni i nisu skloni nikome ispred birališta govoriti za koga su glasovali', rekla je potpredsjednica HDZ-a Jadranka Kosor.

Dodala je da se treba pričekati da se zbroje svi rezultati. 'Kad se na kraju zbroji tko ima koliko župana i vijećnika, znat će se tko je pobjednik izbora. Zbog toga se i vode lokalni izbori, a ne zbog četiri velika grada', zaključila je Kosor.

Da u HDZ-u nisu planirali slaviti, govori i to što je glavni tajnik stranke Ivan Jarnjak rekao da se ne očekuje dolazak premijera Ive Sanadera u izborni stožer. 'Premijer će sutra (ponedjeljak) održati presicu na kojoj će komentirati rezultate prvog kruga izbora, a u središnjicu će doći za 14 dana, kada će HDZ slaviti pobjedu na izborima', rekao je Jarnjak.

S druge strane, član predsjedništva HDZ-a Andrija Hebrang svjestan je toga da će se rezultati iskazani u izlaznim anketama za četiri velika grada teško preokrenuti jer je razlika prevelika, osim u Osijeku gdje podržavaju kandidata HSP-a Antu Đapića te se nadaju drugom krugu. On vjeruje u osvajanje 14 mjesta župana u koaliciji s HSS-om, što će u HDZ-u smatrati uspjehom na lokalnim izborima. Što se tiče Jasena Mesića, njegov rezultat Hebrang ne smatra neuspjehom te kaže da će se za četiri godine Mesić pokazati u punom svjetlu. Slično je rekla i Kosor te dodala da HDZ mlade snage ima i u Rijeci u Splitu. Na kraju su unatoč lošijem početku večeri HDZ-ovi kućama otišli zadovoljni ostvarenim rezultatima i na ovim izborima. Pokazalo se da bez obzira na sve HDZ ima stabilno biračko tijelo koje redovno izlazi na izbore.