izlila se bogdanica

U Gospiću vodostaji rastu zbog jučerašnjih 60 litara kiše

17.05.2023 u 10:00

Bionic
Reading

Zbog 60 litara kiše, koja je jučer pala u Gospiću na vodom zasićeno tlo, u srijedu rastu svi vodostaji, na dva se mjesta u gradu ispumpava oborinska voda s prometnica, a za sada se izlila jedino Bogdanica u Smiljanu, na lokaciji gdje je i inače za visokih vodostaja razlijevanje vode.

Prema riječima Lidije Pernar iz Hrvatskih voda, treba uzeti u obzir da je na Zavižanu palo 57 litara kiše, te su svuda vodostaji u porastu. Prati se stanje i očekuje se svakako, rekla je Pernar, procjenjujući da će biti poplavljeni dijelovi Kosinja, Gacke doline i Gospića.

Tijekom noći je potok Kosinjski Bakovac narastao na 43 prostornih metara u sekundi i izlio se na cestu za Kosinjski Bakovac.

“Sve druge ceste u Kosinju su još uvijek prohodne”, dodala je Pernar.

Nadležni Stožeri su svi aktivni i obilaze prometnice.

"Mjestimičnih će izlijevanja na više mjesta sigurno biti, jer danas očekujmo nove količine oborina, no budu li se ostvarile prognoze i sutra smirilo vrijeme, mislim da bi sve moglo proći bez većih problema”, rekla je Pernar.

Ustvrdila da joj je sada teško reći da problema neće biti, da jedino može reći “da stanje nije alarmantno”.

Gacka je isto u porastu, kao i svi njeni pritoci.

Vatrogasni zapovjednik Županijske vatrogasne zajednice Zvonimir Lončar rekao je Hini da su ličko-senjski vatrogasci, za razliku od svih u susjednim županijama pošteđeni od velikih aktivnosti.

DVD Lovinac je ovih dana intervenirao na Štikadskom jezeru, jučer su vatrogasci JVP Plitvice postavljali preventivno vreće uz Koranu u Korana selu, te se jutros na dva mjesta u Gospiću s prometnica ispumpava oborinska voda.