POŽAR U OSIJEKU

U gašenju ozlijeđena dvojica vatrogasaca, cijela prva smjena završila na trijaži

04.10.2023 u 12:51

Bionic
Reading

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izvijestio je u srijedu da su u gašenju požara u osječkoj tvrtki Drava International ozlijeđena dvojica vatrogasaca, dok je osječko-baranjski župan Ivan Anušić pozvao na odgovornost vlasnika tvrtke

''Ozlijeđena su dva vatrogasca koji su zbrinuti. Cijela ekipa prve smjene koja je radila cijelu noć je na trijaži u hitnoj medicinskoj pomoći, a zasad nema dojava da je došlo do trovanja'', kazao je Tucaković, istaknuvši da su snage zamijenjene i nastavljaju s gašenjem.

Tucaković je precizirao da se na požarištu trenutno nalazi 180 vatrogasaca i 82 vatrogasne cisterne, a pri gašenju se koristi i vatrogasni robot.

Ocijenio je kako će požar biti aktivan tijekom današnjeg dana te da će tijekom dana na požarište stići novo vatrogasno sredstvo kojim će se pokušati ugasiti požar.

Istaknuo je kako je potrebno kontrolirati kakvoću traka i vode te je zamolio građane da zatvore prozore i pridržavaju se svih uputa gradskog i županijskog stožera Civilne zaštite. Dodao je i da se razmatrala upotreba zračnih snaga, ali je odlučeno da nije moguće gasiti uz zraka zbog sitnih čestica.

''Velika je opasnost jer gori uskladištena mljevena plastika. Ovo je već treći put da ovdje gori unazad desetak godina. Sve one mjere koje su trebale biti poduzete, ovdje nisu poduzete. Vlasnik je taj koji je odgovoran za sve što se nalazi unutar ograde, tako da treba ispitati uzroke požara, ali i sve druge okolnosti zbog kojih je došlo do ovako velikog i dosad nezabilježenog požara'', rekao je Tucaković.

  • +2
Pogled iz zraka na požar u Osijeku Izvor: Pixsell / Autor: Borna Jaksic/PIXSELL

Požar koji je planuo noćas na deponiju uskladištene plastike osječke tvrtke "Drava International" proširio se i na zgradu, a vatrogasci su iz objekta izvukli 1500 litara natrijeve lužine i 1000 litara hidroklorida (HCL), izvijestili su u srijedu iz Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ).

U HVZ-u navode da je izgaranjem plastike nastala velika količina dima i otrovnih plinova koji se šire radi jakog vjetra i toplinskog isijavanja.

Zbog velikog požara i dima Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) poslao je jutros SMS poruku stanovnicima Osijeka.