novi nalet zime

U Francuskoj u petak novi snijeg, poziv na oprez

09.02.2018 u 09:16

Bionic
Reading

Nakon Pariza i okolice, gdje se u četvrtak promet normalizirao nakon 24-satnog općeg kaosa na cestama, vlasti su poziv na oprez proširile na još 19 francuskih departmana zbog novog snijega koji se očekuje u petak

Zona opreza koja je u četvrtak ujutro bila ograničena na osam departmana na području Pariza i okolice, proširena je na dijelu od belgijske granice do središta Francuske, gdje se u petak očekuju 'nove veće količine snijega'.

Ipak, 'snijega će biti manje nego u utorak i u srijedu', poručuje Meteo-France, najavljujući još jednu iznimno hladnu noć, s temperaturom koja se mjestimično može spustiti do - 10 Celzijevih stupnjeva. 'Budite oprezni, opet će biti sklisko', upozorio je prognostičar Frederic Nathan.

Zbog 'novog naleta zime' ministarstvo prometa je ponovo pozvalo na 'poseban oprez' i na 'poštovanje uputa mjesnih vlasti'.

U četvrtak su se upozorenja zbog poledice uglavnom poštovala.

  • +3
Prije snijega, Parizu je prijetila nabujala Seina Izvor: Profimedia / Autor: Spreadpictures

Automobilski promet je tekao bez zastoja: vozači su 'poslušali upute da ne izlaze iz vozila', izrazila je zadovoljstvo pariška policija.

Nacionalna cesta 118, zapadno od Pariza, gdje je 1.500 do 2.000 vozača u utorak navečer zapelo u snijegu, bila je u četvrtak zatvorena i ostat će do subote u podne.

Pariške zračne luke Orly i Roissy rade po redovitom rasporedu, kao i podzemna i prigradska željeznica te većina tramvajskih linija, a u četvrtak poslijepodne vozilo je 93 posto od 300 autobusnih linija, izvijestio je pariški prijevoznik RATP.