epidemija koronavirusa

U Federaciji BiH prekida se nastava, otkazuju javne manifestacije

12.03.2020 u 18:14

Bionic
Reading

Vlasti Federacije BiH donijele su odluku o obustavi nastave u svim obrazovnim institucijama i vrtićima, otkazivanju kulturnih i sportskih događaja, te poduzimanje drugih mjera kako bi se usporilo širenje koronavirusa, koju je prihvatilo svih deset županija

S obzirom da je u nadležnosti deset županija zbog složenog ustroja federacije BiH većina mjera koja se odnose na zdravstvene mjere i okupljanja ljudi jučer ih dio njih nije proveo, ali su u četvrtak sve postupile po ovim nalozima svjesni opasnosti od koronavirusa.

Naložena je obustava nastave u osnovnim, srednjim i visokoškolskim obrazovnim ustanovama te rada vrtića u trajanju od najmanje petnaest dana.

Također otkazuju se održavanje kulturnih i sportskih događaja, kao i treninzi. Federalni krizni stožer uputio je preporuku stanovništvu u Federaciji BiH, kao i stranim državljanima, da izbjegavaju veća okupljanja, te nepotrebno kretanje i zadržavanje na tim mjestima.

Naloženo je upravama zdravstvenih ustanova da svojim djelatnicima i zdravstvenim suradnicima ne odobravaju putovanje u inozemstvo.

Federalni krizni stožer preporučio je svim državljanima BiH koji žive ili rade u zemljama pogođenim novim koronavirusom (COVID-19) da ne dolaze u Federaciju BiH, zbog povećanja rizika od zaraze pučanstva što bi dodatno moglo rezultirati pogoršanju epidemiološke situacije u Federacije BiH.