KOSOR U MOSTARU

'U EU naša će potpora Hrvatima u BiH biti puno snažnija'

30.11.2011 u 20:07

Bionic
Reading

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor pozvala je u srijedu u Mostaru Hrvate u Bosni i Hercegovini da glasuju za tu stranku na predstojećim izborima za Hrvatski sabor u XI. izbornoj jedinici, ističući da će Hrvatska kada postane članica Europske unije biti u mogućnosti snažnije poduprijeti nastojanja Hrvata u BiH kako se ne bi odnosilo prema njima kao manjini

'Mi kao 28. članica EU-a s našim ćemo prijateljima za europskim stolom dodatno snažno poticati rješavanje problema u BiH, kako bi Hrvati zaista bili osnaženi i kako se ne bi tretirali kao manjina', rekla je Kosor nakon susreta s predsjednicima HDZ-a BiH Draganom Čovićem i Božom Ljubićem u Mostaru gdje je tijekom dana održala i predizborni skup.

Kosor je posjetila i svetište u Međugorju te položila vijenac i zapalila svijeće ispred središnjeg spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Mostaru.

Na predizbornome skupu poručila je da su ovi izbori povijesni za Hrvatsku i Hrvate, zbog čega je HDZ nastojao oko sebe okupiti sve one koji po njezinu mišljenju 'misle hrvatski'.

Upozorila je hrvatske birače u BiH da je predsjednik SDP-a Milanović 'prije posljednjih izbora u BiH jasno podržao Lagumdžiju', što je, kako je rekla, 'poruka svima vama'.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović pozvao je građane BiH, koji imaju pravo glasa na hrvatskim parlamentarnim izborima, da daju potporu listi HDZ-a u XI. izbornoj jedinici jer, kako je rekao, HDZ može osigurati jednakopravan status hrvatskog naroda u BiH.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić izrazio je uvjerenost da će tri mandata iz XI. izborne jedinice pripasti kandidatima s HDZ-ove liste. Pri tome ih je pozvao da 'Herceg-Bosnu vole i zastupaju'.

Ljubić je ocijenio posve legitimnim da Hrvati traže svoju federalnu jedinicu u BiH kad Bošnjaci i Srbi imaju svoju.

Izbori za Hrvatski sabor u BiH i dijaspori odvijat će se dva dana, u subotu 3. i nedjelju 4. prosinca, na četiri lokacije na kojima će biti 30-ak izbornih mjesta. Uz HDZ, liste u dijaspori, gdje se biraju tri zastupnika u Hrvatski sabor, ima još četrnaest političkih stranaka.