U TIJEKU POSTUPCI ZA 299 OSOBA

U dvije godine samo jedna kaznena prijava protiv lažnog branitelja!

10.10.2014 u 06:56

Bionic
Reading

U nepune dvije godine od objavljivanja Registra branitelja, policija je primila 3.605 prijava u kojima građani sumnjaju da su u registru imena osoba koje su brojna prava i povlastice stekle nezakonito, a u njima nekažnjeno godinama uživaju

Radi se o 3.605 osoba, a na osnovi prijava građana, policija je podnijela 44 kaznene prijave nakon završenih istraživanja. U tijeku su postupci za 299 osoba, od ukupnog broja prijavljenih, koje su status hrvatskog branitelja i hrvatskog ratnog vojnog invalida stekli kao pripadnici MUP-a.

'Do danas je protiv jedne osobe podnijeta kaznena prijava radi kaznenog djela prevare i krivotvorenja, protiv 193 osobe dovršeno je kriminalističko istraživanje i dostavljeno nadležnom državnom odvjetništvu, dok je protiv 105 osoba istraživanje i dalje u tijeku', izvijestila je tportal glasnogovornica policije Jelena Bikić.

Svojedobno je, pred objavu registra, ministar branitelja Fred Matić ocijenio da bi jedan lažni branitelj tijekom svog vijeka nezakonitog korištenja mirovina i naknada, privilegija i prednosti pred ostalim građanima državu kroz nekoliko desetljeća stajao preko milijun eura. Ujedno je tvrdio da je registar branitelja 'najčasniji popis u hrvatskoj povijesti' iz kojega zato treba ukloniti one koji su ga se domogli na sve načine osim obranom domovine u ratu.

'Na kraju rata imali smo 30.000 ratnih vojnih invalida. A danas imamo 60.000 ratnih invalida', istaknuo je u prosincu 2012., pred objavljivanje registra u intervjuu za Jutarnji list i tri tjedna nakon toga saznali smo da je status branitelja ima 502.678 osoba što je za barem 150 tisuća više nego što je uistinu branilo Hrvatsku u Domovinskom ratu.

Ministra smo pitali je li registar sada ispunio njegova očekivanja o otkrivanju lažnih branitelja.

'Ako aludirate na registar kao sredstvo istrage i progona, ja se slažem da on može biti pomoćno sredstvo Ravnateljstvu policije i DORH-u, ali njegova je temeljna funkcija ipak spomeničke naravi. Osim toga, registar je i multifunkcionalna platforma koja nam je olakšala provedbu znanstveno-istraživačkog projekta istraživanja pobola i smrtnosti hrvatskih branitelja, ubrzala rješavanje statusnih pitanja te omogućila transparentniji proces stambenog zbrinjavanja', izjavio je ministar Matić za tportal.

Naglasio je da ministarstvo sve uočene nepravilnosti prijavljuje Upravnom sudu i da sve zaprimljene prijave protiv potencijalno lažnih branitelja prosljeđuje policiji.

PRAVA PREMA ZAKONU O PRAVIMA HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA I ČLANOVA NJIHOVIH OBITELJI

1. pravo na zdravstvenu zaštitu; 2. prava iz mirovinskog osiguranja: – pravo na starosnu mirovinu i prijevremenu starosnu mirovinu, – pravo na invalidsku mirovinu, – prava na temelju preostale radne sposobnosti, – pravo na obiteljsku mirovinu, – pravo na najnižu mirovinu, – pravo na staž osiguranja ili posebni staž; 3. pravo na dječji doplatak; 4. pravo na zapošljavanje; 5. pravo na stambeno zbrinjavanje, 6. pravo na dionice, odnosno udjele u trgovačkim društvima bez naplate; 7. ostala prava.