ZMAJLOVIĆ U ISTRI

'U dvadeset godina sa smećem smo zakopali pet milijardi kuna'

19.07.2013 u 14:45

Bionic
Reading

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas je, u društvu šefa Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Branka Baričevića i predsjednika Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) Dinka Polića te istarskog župana Valtera Flege, posjetio gradilište Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun

'Gospodarenje otpadom izrazito je bitno u ekološkom i ekonomskom smislu. Ne možemo si priuštiti da tretiramo otpad kao smeće i nastaviti zakopavati vrijedne sirovine na odlagališta. Centri poput Kaštijuna važan su element uspostave cjelovitog sustava gospodarenja otpadom', kazao je ministar, napomenuvši da se do sad 92 posto otpada samo odlagalo i zakopavalo, što znači da se u zadnjih dvadeset godina u Hrvatskoj 'zakopalo' oko 5 milijardi kuna.

Europska komisija je projekt Kaštijuna odobrila 2009. godine, a 2011. i 2012. su odobrene revidirane aplikacije, s kojima je znatno podignut udio EU u financiranju projekta, s 48,27 posto na 71,42 posto.

Naime, ukupna vrijednost ovog infrastrukturalnog projekta, čiji dovršetak se očekuje sredinom 2014. godine, iznosi 35,07 milijuna eura, od čega je odobrena vrijednost EU pomoći 25,05 milijuna eura. U financiranju također sudjeluju još i Istarska županija s 23,28 posto te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 5,3 posto vrijednosti projekta. Ugovor za izvođenje građevinskih radova sklopljen je s grčko-hrvatskim konzorcijem Helector-GP Krk.

Izgradnja Županijskog centra Kaštijun, kojim bi Istra u potpunosti trebala riješiti pitanje integriranog sustava gospodarenja otpadom, uključuje gradnju postrojenja za mehaničko-biološku obradu otpada (MBO), uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, reciklažnog dvorišta i odlagališnih ploha.

Paralelno s izgradnjom centra Kaštijun, predviđena je i izgradnja šest pretovarnih stanica, u istarskim gradovima: Labinu, Poreču, Umagu, Buzetu, Pazinu i Rovinju. Ukupna vrijednost ove investicije je 5,14 milijuna eura, a zajednički će je financirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i jedinice lokalne samouprave.

To znači da će se nakon dovršetka Županijskog centra na Kaštijunu, sva dosadašnja odlagališta zatvoriti i sanirati. Iz otpada koji će se dovoziti u centar Kaštijun, nakon biološke i mehaničke obrade, na kraju procesa dobivati će se bio plin koji će se koristiti za proizvodnju električne energije.

Ministar Zmajlović je podsjetio kako je ovih dana izglasan je i novi Zakon o održivom gospodarenju otpadom koji ima veliku ambiciju mijenjati navike građana. 'Da bi se te promjene u mentalitetu građana dogodile nužna je suradnja, a ovaj je projekt je usmjeren na tome jer se radi o jednom novom modernom pristupu rješavanja problema s otpadom", istaknuo je ministar.

Istarski župan Valter Flego kazao je kako je u Kaštijun, kojeg vidi kao ' zeleno srce Istre', uložen velik napor te je objedinjeno mišljenje struke i stanovništva.

'Kaštijun nas je na kraju ujedinio, a za njegovu realizaciju osigurano je čak 71 posto sredstva iz europskih fondova, i to je put kojim želimo nastaviti, osobito kada je riječ o izgradnji zelene infrastrukture u Istri', istaknuo je župan Flego.

Prije posjeta Kaštijunu, ministar je otvorio radove na kopnenoj i podmorskoj dionici ispusta otpadnih voda Marlera, za naselja Medulin i Ližnjan. Planirani sustav javne odvodnje Medulin-Ližnjan riješen je na način da se sanitarno potrošne otpadne vode spajaju putem dva podsustava na zajednički uređaj za pročišćavanje na lokaciji Marlera.