TJERALICA INTERPOLA

U Dubrovniku uhićen šef kalabreške mafije?

02.06.2012 u 09:29

Bionic
Reading

Otac i sin Antonio i Alessandro Melato uhićeni su u nedjelju u Dubrovniku po međunarodnoj tjeralici Interpola, a sumnjiči ih se za šverc kokaina i pranje novca

Riječ je navodno o međunarodnoj akciji razbijanja krijumčarskog lanca kokaina. Prebačeni su u Split te im je određen ekstradicijski pritvor u trajanju od 40 dana. Obojica već sedam godina žive u Dubrovniku. Alessandro je oženjen, a njegov sin Antonio živi s nevjenčanom suprugom u Dubrovniku gdje ima tvrtku za bavljenje hotelijerstvom. Prema neslužbenim informacijama, upravo je Antonio Maleto na čelu ozloglašene kalabreške mafije 'Ndrangheta. Na ispitivanju kod suca Slavka Lozine zanijekali su krivnju, no nisu htjeli odgovarati o okolnostima djela koje im se stavlja na teret. Branitelji oca i sina Melato su odvjetnici Dragan Pištalo i Jadran Franceschi.

'Ndrangheta, čiji naziv potiče od starogrčke riječi za hrabrost ili lojalnost, jedna je od najmoćnijih i najtajnovitijih mafijaških grupa na svijetu. Inače, sud na jugu Italije osudio je u ožujku ove godine 93 osobe, uključujući vođu mafijaškog klana 'Ndrangheta Domenika Opedisana, zbog zločina koje je počinila ta grupa, dok su 34 osobe oslobođene optužbi. Najdulja kazna, 14 godina i osam mjeseci zatvora, izrečena je 65-godišnjem Giuseppeu Komisu, zvanom Učitelj, dok je Opedisano (81) osuđen na 10 godina zatvora, iako su tužitelji tražili 20-godišnju kaznu. Opedisano se smatra 'kriminalnim vođom' klana koji ima jednu od vodećih uloga u međunarodnoj trgovini drogom, a proširio se iz svoje baze na jugu Italije, u oblasti Kalabrija, na legitimno poslovanje i lokalnu politiku na sjeveru zemlje.