SKANDALOZNI NATPISI

U Dubrovniku i Zadru osvanuli ustaški simboli i sramotni grafiti

  • +13

Grafiti u naselju Mokošica

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dubrovački vjesnik

Bionic
Reading

Na ulazu u Dubrovnik od jutros visi transparent 'Stop ćirilici u Vukovaru' u znak potpore vukovarskim braniteljima koji su od jučer u sukobu s lokalnim vlastima i policijom zbog postavljanja dvojezičnih ploča na latinici i ćirilici, piše Dubrovački vjesnik. Na transparentu su se našli i ustaški simboli, a, kako javlja Dubrovački dnevnik, sramotni grafiti ispisani su i na pravoslavnoj crkvi u Dubrovniku. Natpisi su tijekom noći i jutra osvanuli i u Zadru

'Srbe na vrbe', 'Ostojiću Ranko nap... se ćuke', samo su neki od grafita, uz ustaška obilježja, koji su osvanuli na pravoslavnoj crkvi u Dubrovniku, piše Dubrovački dnevnik.

Na ulazu u Dubrovnik osvanuo je transparent na kojem piše 'Stop ćirilici u Vukovaru' i 'Opet će se gusta magla spustiti', piše pak Dubrovački vjesnik.


Transparenti s porukama mržnje u Zadru

Uvođenje dvojezičnih natpisa u Vukovaru izazvalo je lančanu reakciju diljem Hrvatske. U Zadru je sinoćnje mirno, dostojanstveno i spontano okupljanje zadarskih branitelja uz paljenje svijeća u Vukovarskoj ulici u gradskom predjelu Bili brig palo u drugi plan.

Naime, nepoznati počinitelji su tijekom noći u Ulici dr. Franje Tuđmana u neposrednoj blizini sjedišta Prometne policije izvjesili transparent na kojemu je na latinici pisalo 'Eto vam ćirilica', a na ćirilici 'Ubi Srbina'. Poruke mržnje prema srpskoj nacionalnoj manjini ispisane su i na transparentu koji je bio postavljen na zidine Perivoja Vladimira Nazora.

Oba transparenta su uklonjena.