ASSANGE NA CHATU GUARDIANA

'U dokumentima koje ćemo objaviti spominju se NLO-i'

03.12.2010 u 17:47

Bionic
Reading

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange u petak je rekao da su on i njegovi kolege svjesni prijetnji smrću koje su došle nakon što su na svojim internetskim stranicama objavili diplomatske dokumente SAD-a, javljaju agencije

'Prijetnje našim životima javno su poznate no, kako bilo, poduzimamo odgovarajuće mjere opreza koliko smo u stanju kad je posrijedi supersila", rekao je Assange kako je preneseno na internetskim stranicama britanskog lista Guardian, javlja agencija Reuters.

Odgovarajući na pitanja upućena putem interneta Assange je rekao da bi svatko tko prijeti njegovu životu trebao biti optužen za poticaje na ubojstvo.

Assange je ustvrdio da objava dokumenata neće nikome nauditi. Odgovarajući na pitanja čitatelja lista Assangge je rekao da ne zna 'niti za jednu osobu' kojoj se do sada naudilo zbog otkrića na njegovim internetskim stranicama.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava i vlade upozorili su da bi se neki ljudi upleteni u špijunažu i druge tajne aktivnosti mogli naći u opasnosti zbog objave njihovih imena. Assange je također ustrajao u odbijanju da otkrije svoje izvore rekavši samo da oni koji su dostavili dokumente zaslužuju pohvale, prenijela je agencija dpa.

Napomenuvši da će biti objavljeno još dokumenata Assange je naznačio što će sadržavati. 'Vrijedno je spomenuti da se u dijelovima arhive dokumenata koje još treba objaviti doista spominju NLO-i', rekao je osnivač WikiLeaksa.

Assange, koji je australski državljanin, optužio je svoju vladu rekavši da 'aktivno radi kako bi pomogla vladi Sjedinjenih Država u napadima na mene i naš narod' i dodao da australski dužnosnici možda žele biti 'pozvani na najbolje cocktail partyje američkog veleposlanstva'.

Britanski Guardian jedna je od novina u svijetu koje su među prvima dobile pristup diplomatskim dokumentima do kojih je došao WikiLeaks. Guardian je Assangea ugostio na svom blogu u dijelu za online pitanja i odgovore.

Gotovo istovremeno, švedske su vlasti u petak rekle da su britanskim vlastima predale informacije koje su nedostajale u europskom nalogu za uhićenje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea zbog navodnog silovanja.

'Poslali smo ih. Zatražili su dopunske informacije i sada ih imaju, rekla je glasnogovornica švedskog tužiteljstva Karin Rosander

Ona je rekla da nije znala jesu li britanske vlasti prosudile da su dodatne informacije dovoljno da postupe po nalogu. 'No treba pretpostaviti da jesu jer barem nismo čuli ništa protivno', dodala je.

Švedski visoki sud u četvrtak je Assangeu uskratio dozvolu da se žali na europski nalog za uhićenje izdan zbog navodnih seksualnih kaznenih djela koje je Assange zanijekao.

Assangeov britanski odvjetnik Mark Stephens agenciji Reuters u četvrtak je rekao da je nalog za uhićenje Scotland Yard poslao natrag jer je 'nepotpun i nije u skladu sa zakonima'.