PAPA UPOZORAVA AMERIKANCE

'U definiranju braka spolne razlike ne mogu biti odbačene'

09.03.2012 u 18:24

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI. osudio je u petak 'snažne političke i kulturne struje' koje traže legalizaciju istospolnih brakova u SAD-u nakon što je Maryland postala osma američka država koja je takve brakove dozvolila, prenosi Reuters

'Spolne razlike ne mogu biti odbačene kao nevažne za definiciju braka', rekao je papa u obraćanju biskupima iz više američkih saveznih država tijekom njihova posjeta Vatikanu. Sve što šteti obitelji šteti i društvu, izjavio je papa, dodavši kako tradicionalnu obitelj i brak treba braniti od svih mogućih pogrešnih tumačenja njihove prave prirode.


Država Maryland istospolne je brakove ozakonila prošli tjedan i tako se pridružila Massachusettsu, Iowi, Vermontu, New Hampshireu, Connecticutu, New Yorku i Districtu Columbiji. Međutim, zakon će u Marylandu stupiti na snagu tek 1. siječnja 2013. godine, a možda i poslije.

Vatikan i katolički dužnosnici diljem svijeta protive se pokretima za legalizaciju istospolnih brakova u Europi i drugim razvijenim dijelovima svijeta. Jedan je od takvih dužnosnika je njujorški nadbiskup Timothy Dolan, koji je prošlog mjeseca promaknut u kardinala. Dolan se borio protiv legalizacije istospolnih brakova u New Yorku, a prošlog je rujna poslao pismo predsjedniku Baracku Obami u kojemu ga je pokudio zbog odluke njegove vlade o uskraćivanju podrške federalnoj zabrani istospolnih brakova.