DOGOVOR SVIH GRADONAČELNIKA

U Dalmaciji otkazani novogodišnji programi, novac preusmjeren Petrinji, iznajmljivači ustupaju smještaj stradalima, skuplja se pomoć

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 29.12.2020 16:47
  • Objavljeno 29.12.2020 u 16:47
Posljedice potresa u Petrinji

Posljedice potresa u Petrinji

Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX

Gradonačelnici četiri najveća dalmatinska grada - Splita, Zadra, Dubrovnika i Šibenika - na video sastanku dogovorili su otkazivanje planiranih novogodišnjih programa, te su donijeli odluku da svaki od gradova odmah uplati po 150.000 kuna za pomoć gradu Petrinji

Istovremeno su krenuli s koordinacijom svih hitnih službi i stavili na raspolaganje sve potrebne resurse od mehanizacije, smještajnih kapaciteta do daljnje financijske pomoći, objavljeno je.

'Izražavamo sućut i solidarnost zbog posljedica snažnog potresa koji je pogodio Petrinju i petrinjski kraj. Duboko žalimo za tragičnim gubicima života i nastaloj šteti te želimo brzi oporavak ozlijeđenima. Naši gradovi stoje vam na raspolaganju i spremni smo pružiti pomoć', poručila su četiri gradonačelnika u zajedničkoj izjavi. Na jednak potez odlučio se i gradonačelnik Trogira Ante Bilić, a pomoć su najavili i brojni drugi gradonačelnici i načelnici.

  • +78
  • +75

Petrinja nakon katastrofalnog potresa

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Više desetaka iznajmljivača iz Dalmacije javno je objavilo da ustupa smještaj obiteljima s pogođenog područja. Na više lokacija u Splitu prikuplja se pomoć, prije svega nekvarljive namirnice, higijenske potrepštine i deke. Akciju je organizirala i Torcida, veterani Četvrte brigade, Crveni križ, planinarska društva i drugi. Jednaka je situacija u većini drugih gradova.

Video: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban objavio je da je na putu prema Petrinji i Sisku šest pretražnih timova HGSS-a sa šest pasa obučenih za pretraživanje u ruševinama, automobilima se ondje zaputilo stotinjak HGSS-ovaca i više vatrogasaca, te dragovoljci.