rezanje naknade

Most kreće u opoziv šefa ZG skupštine Klisovića; Tomašević će primiti roditelje koji satima prosvjeduju u Ćirilometodskoj

09.12.2021 u 09:02

Bionic
Reading

Na današnjoj, šestoj sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba zastupnici će raspravljati o proračunu za 2022. Jutros su ispred Skupštine u Ćirilometodskoj prosvjedovale korisnice demografske mjere majke odgojiteljice, kojam je gradonačelnik Tomislav Tomašević znatno srezao naknadu. Upravo je ta tema u fokusu rasprave o proračunu

Istaknuli su velike transparente na kojima je pisalo "Spavaš li mirno Tomica" i "Odlučili smo poštovati stečena prava", a među transparentima bio je i onaj s natpisom "Gradonačelniče rekli ste da ćete biti 'gradonačelnik svih građana" zar ne? Laž".

Gradskim zastupnicima dijelili su letke na kojima je pisalo "Djeca su budućnost! Sretan Božić želi vam 5793 roditelja odgojitelja i 20.000 njihove djece!".

  • +28
Roditelji odgojitelji pred Skupštinom Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Ljiljana Dragić iz inicijative "Djeca su budućnost" novinarima je izjavila da je njihova poruka zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću danas, sa šestog prosvjeda, ista kao i do sada, a to je da ne žele ovakvu odluku koja će danas po hitnom postupku biti uvrštena na dnevni red skupštinske sjednice jer je "to naprosto neprihvatljivo za nas, za našu djecu".

Rekla je kako su očekivali da ta odluka uopće ne bude na sjednici Gradske skupštine, ali su vidjeli da "oni baš nemaju razumijevanja za djecu i za majke" i da će vjerojatno biti po njihovom. Poručila je da neće odustati i da će biti još prosvjeda.

Jedna prosvjednica, inače majka osmero djece, tijekom prosvjeda doživjela  je epileptički napad te je pozvana Hitna pomoć. 

Dragić je podsjetila da niti razgovor s gradonačelnikom Tomaševićem nije urodio plodom, jer u Gradskoj upravi ostaju na tome da njihova djeca nisu socijalizirana i da moraju ići u vrtiće.

"Vrtića nema. Samo za našu djecu treba sagraditi 80 vrtića. To je veliki problem", rekla je.

Na pitanje kako komentira što SDP nudi kompenzacijske mjere, rekla je da se te mjere ne mogu nazvati kompenzacijskim te da je to "ruganje".

Podsjetila je da je od 5. rujna ta mjera roditelj odgojitelj stopirana za nove korisnike.

Prosvjednike su došli podržati saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto, Miroslav Škoro te oporbeni gradski zastupnici Domovinskog pokreta, Mosta, HDZ-a, HSLS-a i stanke BM 365 - Stranke rada i solidarnosti.

  • +20
Gradska skupština Grada Zagreba Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Na današnju sjednicu Gradske skupštine po hitnom postupku uvršten je prijedlog odluke o izmjenama odluke zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića kojom se pravo na korištenje mjere sa 15. godine života djeteta skraćuje do 7. godine života djeteta. To znači da oni korisnici kojima su već sada djeca navršila sedam ili više godina iz mjere izlaze s 30. travnjem 2022., čime se stvara razdoblje u kojem se omogućava prilagodba na nove okolnosti, odnosno da korisnici mogu tražiti posao i zaposliti se za vrijeme korištenja mjere. Korisnicima čija djeca imaju manje od 7 godina, od 1. svibnja naknada se smanjuje četiri puta, na 1000 kuna mjesečno.

U Skupštini je od 44 zastupnika 28 zastupnika glasovalo za i 16 protiv uvrštenja mjere roditelj odgojitelj na dnevni red po hitnom postupku.

Goluža: Izmjena odluke o roditelju odgojitelju je protuzakonita

Na početku sjednice zastupnici Mosta prijavili su nekoliko povreda poslovnika od strane predsjednika Skupštine Joška Klisovića. Zastupnik Trpimir Goluža zaradio je opomenu.

Goluža je  najavio pokretanje postupka opoziva predsjednika skupštine Joška Klisovića, dok je Klisović najavio kako će se on i gradonačelnik Tomašević u pauzi za ručak naći s roditeljima koji od jutra prosvjeduju ispred zgrade skupštine.

Goluža je u Skupštini pustio Tomaševiću njegovu snimku u kojoj govori da neće biti diranja stečenih prava. Tomašević je kazao da se sučelio u kampanji 15 puta i kazao mu da nađe jednu debatu u kojoj je kazao da neće smanjivati naknadu za roditelje odgojitelje. Kazao je da se događa revizija mjere.

Goluža je na početku sjednice zatražio stanku te na konferenciji za novinare Kluba gradskih zastupnika Mosta rekao da se takvim prijedlogom želi drastično izmijeniti, a dobrim dijelom i ukinuti mjera roditelj odgojitelj.

Ustvrdio je kako je riječ o prijedlogu odluke koja je u suprotnosti sa Statutom Grada Zagreba, Zakonom o lokalnoj i područnoj samoupravi, Zakonom o općem upravnom postupku, Odlukom o izmjeni Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja te Ustavom Republike Hrvatske.

"To je brutalno kršenje zakonskog okvira u Republici Hrvatskoj, ne samo u tome smislu da se žele retroaktivno primijeniti neki zakoni, već i u činjenici da tijelo koje nije nadležno za donošenje ovakvih odluka želi donijeti tu odluku", smatra Goluža.

Sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba Izvor: Društvene mreže / Autor: Sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba

Upozorio je i na, kako kaže, ''krunu pravne apsurdnosti", a to je da je, tvrdi on, odluka koju žele donijeti protivna sama sebi jer se u Odluci o izmjeni Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja kaže da 'o prestanku novčane pomoći po službenoj dužnosti odlučuje nadležno gradsko upravno tijelo'.

"A Skupština Grada Zagreba nije upravno tijelo", dodao je.

Goluža je ustvrdio i da se predsjednik Gradske skupštine SDP-ov Joško Klisović "totalno pogubio" u vođenju sjednice te da eklatantno krši Poslovnik o radu Skupštine.

Ocijenio je također da je "na djelu pokušaj institucionaliziranja pravnog nasilja nad velikom skupinom građana Zagreba, a najviše zabrinjava što je to jedna od najranjivijih skupina građana - djeca i njihovi roditelji, odnosno mnogočlane obitelji".

Gradski zastupnik Mosta Lovro Marković istaknuo je kako je u prijedlogu gradskog proračuna za 2022., o kojem će se danas raspravljati na skupštinskoj sjednici, predloženo da se zaposlenicima Gradske uprave podižu plaće, odnosno da stavka plaća raste oko 400 milijuna kuna, a istovremeno se, kaže, najveće uštede se rade na mjeri roditelj odgojitelj.