SPLITSKA BUNA

U četvrtak prosvjed ispred tvrtke Fani Horvat

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 26.01.2011 18:12
  • Objavljeno 26.01.2011 u 15:27
Fani Horvat

Fani Horvat

Izvor: Pixsell / Autor: Nino Strmotic/PIXSELL

Supruga splitskog gradonačelnika organizirala je izložbu pet radova koji su sudjelovali na natječaju za gradnju unutar park šume, a građanska inicijativa 'Za Marjan' odgovara organiziranjem 'prosvjednog posjeta' prostorijama tvrtke Latebra, sutra u 11.30 sati

U prostorijama tvrtke Latebra u vlasništvu Fani Horvat, nevjenčane supruge splitskog gradonačelnika Željka Keruma, predstavljeno je svih pet radova koji su sudjelovali na natječaju za gradnju njenog ugostiteljskog kompleksa na Marjanu.

Izložba, ako se ona tako uopće može nazvati, organizirana je u jednoj neuglednoj sobici tvrtke, a arhitektonski projekti razbacani su na nekoliko malih, na brzinu spojenih uredskih stolova. Nigdje u blizini nije viđena vlasnica tvrtke, ali ni direktor, Fanin brat Saša Horvat.

Splićanima zainteresiranima za mogući budući izgled dijela zaštićene park šume ni nakon posjeta prostorijama na Mažuranićevom šetalištu ništa vjerojatno neće biti jasno: ostavljena im je tek mogućnost da prebiru po teško razumljivim stručnim projektima i obrazloženjima.

Promptno se oglasila i građanska inicijativa 'Za Marjan', koja je prije desetak dana organizirala prosvjed protiv gradnje na kojemu se okupilo nekoliko tisuća građana: pozvala je Splićane na 'prosvjedni obilazak izložbe' u četvrtak u 11.30 sati. Okupljanje je zakazano ispred obližnje zgrade Pravnog fakulteta.

'Unatoč jasno postavljenim zahtjevima tisuća građana, privatna tvrtka Latebra organizirala je javnu prezentaciju nagrađenih radova. Smatramo da je riječ o očitom nepoštivanju zahtjeva građana iskazanih na masovnom okupljanju i od gradske vlasti zahtijevamo da ponište program natječaja na lokaciji Prva voda', stoji u proglasu inicijative 'Za Marjan'.

Organizatori splitskih prosvjeda iznijeli su svojih pet konkretnih zahtjeva: traži se moratorij na gradnju i izdavanje građevinskih dozvola unutar splitske park šume, izmjenu GUP-a kojom će se onemogućiti svaka nova izgradnja u ovoj zoni, označavanje i ograđivanje zaštićenog dijela Marjana, početak otkupa privatnih parcela 'po razumnoj i za sve jednakoj cijeni' te prekid svih aktivnosti vezanih uz planiranje i gradnju na Prvoj vodi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi