novi ministar

U četvrtak na saborskom Odboru za zdravstvo saslušanje Beroša

29.01.2020 u 17:18

Bionic
Reading

U Hrvatskom saboru u četvrtak će Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku saslušati kandidata za novog ministra zdravstva Vilija Beroša dok će na skupnoj saborskoj sjednici biti riječi o izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama. Sjednica Odbora za zdravstvo sazvana je za 8,30 sati, a očekuje se da će uz Beroša doći i premijer Andrej Plenković kako bi kandidata predstavio i 'branio' svoj izbor.

Zastupnici će Berošu imati priliku postavljati pitanja na koja im je on dužan odgovoriti. O povjerenju novom ministru zdravstva Sabor će, bez rasprave, glasovati u petak.

Na plenarnoj sjednici Sabor će raspravljati o izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama slijedom kojih bi se od 1. travnja povećale potpore za drugih šest mjeseci djetetova život.

U prvih šest mjeseci rodiljna je potpora za zaposlene ili samozaposlene roditelje jednaka punoj plaći, a u slijedećih šest, ako roditeljski dopust koriste oba roditelja, ograničena je na 3.991 kunu.

Od 1. travnja taj bi se se iznos podignuo za 1.663 kune i iznosio bi 5.654 kuna, što je povećanje od 41,6 posto, no za roditelje koji imaju veću plaću od toga to će i dalje značiti smanjenje prihoda u drugih šest mjeseci.

Vili Beroš Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Predlaže se i rješenje po kojem bi prije ostvarenja prava na potporu, umjesto 12 mjeseci, trebalo imati najmanje devet mjeseci radnog staža.

Procjenjuje se da će takva zakonska rješenja državu ove godine stajati dodatnih 161 milijun kuna.