većinu financira EU

U centru Bjelovara počinje izgradnja studentskog doma vrijednog 20 milijuna kuna

19.12.2022 u 13:19

Bionic
Reading

Grad Bjelovar kreće u izgradnju studentskog doma u centru grada za 63 osobe i s pripadajućom menzom, trošak izgradnje procijenjen je na 20 milijuna kuna, pri čemu se većina novca očekuje iz EU fondova

Gradnja bi trebala početi iduće godine i biti dovršena do početka akademske godine 2024./25. Zgrada studentskog doma nalazit će se u Nazorovoj ulici, na mjestu bivšeg učeničkog doma, koji se trenutno koristi za potrebe Glazbene škole.

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak izjavio je u ponedjeljak da očekuje raspisivanje javne nabave za najpovoljnijeg izvođača radova u proljeće iduće godine. S obzirom na to da bi radovi trebali trajati godinu dana, očekuje se da dom bude u funkciji prije početka akademske godine 2024./25.

„S obzirom na da je riječ o obnovi i nadogradnji postojeće zgrade, prijavili smo je i na natječaj Ministarstva kulture za obnovu od potresa, a taj projekt je sada na reevaluaciji. Ako ga ne odobre, pokrit će nam dio troškova, a svakako ćemo ga prijaviti kroz ITU mehanizam”, istaknuo je Hrebak.

Na Veleučilištu u Bjelovaru trenutno studira 800-tinjak studenata, a prema riječima prodekanice Tatjane Badrov, od 138 studenata koji su diplomirali lani samo je jedan na Zavodu za zapošljavanje, što znači da su diplomanti VUB-a vrlo traženi na tržištu rada.

"Našim studentima će ovaj dom riješiti dva velika problema - jedan je smještaj kojeg u Bjelovaru nedostaje, pa su cijene najma stanova visoke, a drugi je studentska prehrana koja se sad odvija u restoranu otprilike 1,5 kilometar udaljenom od centra grada", kaže Badrov.

  • +10
Dan Grada Bjelovara Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski

Kada dom bude dovršen studenti će u krugu od stotinjak metara imati smještaj, učionice, menzu i prostor za druženje. Projektantica Dorotea Kaurić predstavila je buduće zdanje koje će imati 35 jednokrevetnih i dvokrevetnih soba s ukupno 63 kreveta i jednom kupaonicom na dva do četiri studenta.

Svaka soba imat će svoje grijanje i hlađenje, postojeća zgrada u potpunosti će se energetski obnoviti, a izmijenit će se i postojeće instalacije, navela je Kaurić.