LIPANJ ILI IPAK NE

U Bruxellesu se vodi vrlo burna rasprava o Hrvatskoj

  • Autor: Ante Srzić
  • Zadnja izmjena 07.03.2017 15:01
  • Objavljeno 19.05.2011 u 07:14
Europska unija Hrvatska

Europska unija Hrvatska

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Sastanak Odbor stalnih predstavnika Europske unije (COREPER) koji se održava danas s velikom pozornošću očekuje se u Hrvatskoj jer bi s njega mogao stići prvi službeni glas o konačnom zatvaranju pregovora u lipnju kako se svi nadaju. U četvrtak oko podne stigla je informacija Deutsche Wellea da se na COREPER-u u Bruxellesu se vodi vrlo burna rasprava o Hrvatskoj

Podsjetimo u utorak je u javnost procurila vijest da je povjerenica za pravosuđe Vivene Reading pozitivno ocijenila izvješće hrvatske Vlade o poglavlju 23 i preporučila njegovo zatvaranje povjereniku za proširenje Štefanu Fueleu. Očekuje se da će povjerenik Fuele na Odboru stalnih predstavnika dati zeleno svjetlo za zatvaranje preostalih poglavlja i time završetak pregovora kako je i planirano u lipnju ili najkasnije u srpnju.

Odbor stalnih predstavnika je pomoćno tijelo Vijeća EU-a koje ima ključnu odluku u pripremi odluka Vijeća. U ponedjeljak će se održati sastanak ministara vanjskih poslova Europsku unije na kojem bi se potvrdile pozitivne odluke sa sastanka Odbora stalnih predstanika (COREPER) ako sve bude išlo kako se predviđa.

Hrvatska konačno trebala dobiti i okvirni datum ulaska u Europsku uniju na ovim sastancima. Taj datum je važan jer se bez toga ne mogu dovršiti pregovori u poglavlju 33 - Financijske i proračunske odredbe. Bez datuma se ne mogu odrediti proračunske odrednice koje će otpasti na Hrvatsku nakon ulaska u Europsku uniji. Do sada se spominjala 2013. godina, bez preciznog datuma. Ravnateljica uprave za proširenje Europske unije Alexandra Cas Granje u Dubrovniku je na sastanku Zajedničkog parlamentarnog odbora izjavila da se do sada pristupni ugovor potpisivao oko šest mjeseci nakon završetka pregovora, što bi u našem slučaju bio kraj prosinca, zatim je Hrvatska odredila mjesec dana nakon toga provesti referendum, što bi bilo krajem siječnja 2012. godine. Prema njezinim riječima, ratifikacije su do sada trajale od 11 do 18 mjeseci, što znači bismo negdje sredinom 2013. godine mogli biti gotovi sa svime, ako ne bude nekih nepredviđenih komplikacija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi