VELEPOSLANIK VANDOREN:

'U Bruxellesu se prati sve što se radi i govori u Hrvatskoj'

  • Autor: Ante Srzić
  • Zadnja izmjena 12.10.2011 18:25
  • Objavljeno 12.10.2011 u 15:28
Paul Vandoren

Paul Vandoren

Izvor: Pixsell / Autor: Anto Magzan/PIXSELL

Europska komisija je kako je i najavljeno objavila pozitivno izvješće o napretku Hrvatske u pregovorima s Europskom unijom u kojem se navodi da je naša zemlja spremna za članstvo

Izvješće je pročitao povjerenik za proširenje Štefan Fuele koji je Hrvatska danas potpuno drugo zemlja nego što je bila u vremenu kada je podnijela zahtjev za članstvom u Europskoj uniji. 'Hrvatska se transformirala u stabilnu demokraciju i pri tom uredila pravosuđe, ekonomiju i postala moderno društvo', rekao je Fuele.

U izvješću se navodi da je Hrvatska tijekom proteklih godina predano ispunjavala mjerila iz svih poglavlja pa i onih posebno teških poput Poglavlja o pravosuđu i temeljnim pravima i Poglavlja o tržišnom natjecanju. Posebno je istaknut napredak u dijelovima koji su bili posebno kritični poput borbe protiv korupcije, transparentnosti sustava, imenovanja sudaca i tužitelja, kao i u pitanjima povratka izbjeglica.

Naravno, Fuele je upozorio da Hrvatska treba ustrajati na ispunjavanju reformi i preuzeti obveza te da će shodno tome rezultati biti praćeni kroz uspostavljene mehanizme monitoringa posebno u područjima pravosuđa, poštivanja manjinskih prava, borbe protiv korupcije i regionalne suradnje. Po pitanju regionalne suradnje ušla je i jedna rečenica koja govori da će nacrt zakona o ništetnosti, ako ga usvoji Sabor, zakomplicirati daljnju suradnju sa Srbijom u ovom području.

Hrvatski model

Fuele je istaknuo da će Komisija ubuduće u pristupnim pregovorima s bilo kojom zemljom primjenjivati i iskustva stečena u pregovorima s Hrvatskom. 'Jedna od naučenih lekcija je i ta da se pregovori u poglavljima 23 - Pravosuđe i temeljna prava i 24. Pravda, sloboda i sigurnost otvore na samom početku pregovora, a zatvore na samom kraju procesa', rekao je Fuele.

Veleposlanik Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren koji je za hrvatske medije organizirao uživo praćenje izlaganja izvješća o napretku Hrvatske povjerenika je nakon rekao da bi on više volio da se razgovori i suradnja nastave nego da se spomenuti zakon donese. Također, prema Vandorenovu mišljenju, zaoštrena retorika u predizbornoj kampanji ne može utjecati na predviđeno potpisivanje pristupnog ugovora Hrvatske i Europske unije, jer se na to svih 27 zemalja članica obvezalo, ali je podsjetio da se Hrvatske obvezala poštivati vrijednosti Europske unije ako i da se iz Bruxellese prati sve što se radi i govori u Hrvatskoj.

Ovo je posljednje izvješće o napretku Hrvatske, koja je u lipnju ove godina završila pregovore i koja nakon potpisivanja Ugovora o pristupanju najavljenog za 19. prosinca dobiva status zemlje pristupnice, a ne više zemlje kandidatkinje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi