SVE IH MANJE STUDIRA

U Britaniji ugroženi mladi bijelci iz radničke klase

06.01.2013 u 14:30

Bionic
Reading

Sveučilišta bi pri upisu trebala mladićima bijelcima iz radničke klase dati status etničke manjine, tvrdi britanski ministar visokog obrazovanja, David Wiletts, a izvještava The Independent

Zbog statističkog pada u njihovom upisu na sveučilišta i visoke škole, potez će morati nadgledati kontrolno tijelo, Ured za pravedni pristup, koje može dodijeliti privilegije nizu ugroženih skupina, društvenih i etničkih.

Ministar upozorava da na sveučilištima prijavljuje više žena no muškaraca, točnije tvrdi da radi o 'kulminaciji trenda koji traje već desetljećima u našem obrazovnom sustavu u kojem je mladićima i muškarcima sve teže savladati prepreke u učenju.' Taj bi se 'negativni trend', mogao zaustaviti ako bi sveučilišta u svojim sporazumima navela mladiće bijelce iz radničke klase kao ciljanu skupinu.

Reakcija samih sveučilišta zasad je rezervirana. Naime, ako bi odbili naputke ministre i kontrolnog tijela, visokim školama mogla bi se eventualno uvesti sankcija prema kojoj godišnje školarine ne bi smjele prelaziti 6000 funti. Wendy Piatt je u ime 24 najelitnija sveučilišta u državi izjavila:

'Sveučilišta ne mogu sama riješiti taj problem. Izvor manjka zastupljenosti studenata iz siromašnijih sredina su ispodprosječni rezultati u školi i loš savjet prilikom odabira glavnih predmeta.' A iz sveučilišta tvrde da su organizirali i ljetne tečajeve u siromašnijim sredinama kao ustupak mladima iz radničke klase.

Prema posljednjim statistikama, djevojke vode pred muškarcima u fakultetskim prijavama u područjima medicine, stomatologije i prava. A njihovi su konačni rezultati znatno bolji u područjima umjetnosti, engleskog jezika, stranih jezika i psihologije.

Zabrinutost oko mladih bijelaca počela je još prije desetak godina kada je i službeno objavljeno da se najviše fokusiraju na tzv. tri F (fighting, football, f***ing) umjesto na tri R (reading, writing, arithmetic) kao osnovne vještine, dakle, pisanje, čitanje i aritmetiku.

Ministar je objavio i da će podignuti standard učenja i rada na sveučilištima, kao i to da će se smanjiti broj studenata u predavaonicama, a trošak za to pokriti će više školarine.