KRŠENJE DAYTONA

U BiH zabrinuti: Susjedi se naoružavaju do zuba

24.10.2017 u 12:42

Bionic
Reading

Ravnoteža u naoružanju u državama-potpisnicama Daytonskog sporazuma nije narušena niti je bilo koja od njih premašila limite koji su tim dokumentom postavljeni, izjavio je u utorak u Sarajevu zamjenik ministrice obrane BiH Boris Jerinić odgovarajući na pitanja zastupnika na zajedničkoj sjednici dva doma državnog parlamenta.

Zastupnik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH)  Denis Bećirović je na sjednici, posvećenoj isključivo pitanjima Vijeću ministara, ustvrdio kako je u tijeku "Intenzivno naoružavanje susjednih država i očevidno kršenje Aneksa I Daytonskog sporazuma".

Njegova je teza kako je narušena regionalna ravnoteža u naoružanju te da "imamo utrku u naoružanju". "BiH ne smije nijemo promatrati to što se njeni susjedi naoružavaju do zuba, dok se oružane snage BiH slabe", kazao je Bećirović.

Doministar Jerinić je kazao kako je članak IV Aneksa I B Daytonskog sporazuma odnosno sporazum o subregionalnoj kontroli naoružanja, potpisan 1996. godine, propisao gornje limite u pet kategorija oružja i niti jedan od njih još nije dosegnut ni u jednoj državi-potpisnici.

Regionalni limiti za oružje za Hrvatsku, BiH, Srbiju i Crnu Goru propisani su za tenkove, topništvo većih promjera, oklopna vozila, borbene zrakoplove i jurišne helikoptera.

"Kada se sve analizira kroz provjere i razmjene informacija možemo kazati da nije došlo do kršenja sporazuma jer niti jedna država-potpisnica nije dosegnula 100 posto predviđenih kvota u ovim kategorijama", kazao je Jerinić.

Ilustrirao je to podatkom po kojemu BiH ima 79 posto od dopuštenog broja tenkova, Hrvatska 57, a Srbija 49 posto, dok ih Crna Gora nema uopće.

Topovi u posjedu oružanih snaga BiH su na 91 posto propisane kvote, Hrvatska ih ima 92 posto, a Srbija 64 posto, podaci su što ih je iznio Jerinić.

Hrvatska u borbenom zrakoplovstvu svoju kvotu sada ispunjava s manje od 20 posto, dok je Srbija na razini od 35 posto dopuštenog broja zrakoplova. 

Jerinić je kazao kako je dojam o trci u naoružanju u regiji zapravo proizvod činjenice da Hrvatska i Srbija ulažu u modernizaciju svojih oružanih snaga, što je ocijenio kao suvereno pravo tih država.