nedolično ponašanje

Hrvatski vojnik pao na alkotestu, pa ga 'kratko zadržali' poljski vojni policajci

19.10.2017 u 14:42

Bionic
Reading

Pripadnik Oružanih snaga RH koji sudjeluje u vojnoj misiji NATO-a u Poljskoj pao je na alkotestu prilikom povratka u bazu, zbog čega je nakratko zadržan, potvrdili su za tportal iz Ministarstva obrane RH

Na pitanje o alkoholiziranosti pripadnika OSRH, inače pripadnika Vojne policije, te koje su mjere poduzete, iz MORH-a su za tportal potvrdili incident, kao i kraće zadržavanje hrvatskog vojnika od poljskih mu kolega koji osiguravaju ulaz u Bemowo Piskie Area.

'Prilikom povratka u bazu Bemowo Piskie Area (BPTA) u Poljskoj, u kojoj je smješten 1. hrvatski kontingent NATO-ve aktivnosti ojačane prednje prisutnosti i gdje na ulasku u bazu pripadnici vojne policije Oružanih snaga Republike Poljske provode rutinsku kontrolu alkotestiranja, jedan vojni policajac, pripadnik HRVCON-a, zbog pozitivnog alkotesta kratko je zadržan te ubrzo vraćen u postrojbu.'

U odgovoru su dodali i kako se 'zbog povrede vojne stege provodi postupak utvrđivanja okolnosti navedenog događaja', ne odgovarajući na pitanje koje su moguće sankcije i prijeti li tom pripadniku OSRH povratak u Hrvatsku zbog nedoličnog ponašanja.

>>> Hrvatski vojnici ispraćeni u NATO-vu misiju na sjeveru Poljske

  • +19
Ispraćaj 1. hrvatskog kontingenta u Poljsku Izvor: Cropix / Autor: Željko Hajdinjak

Podsjetimo, 1. hrvatski kontingent u sklopu borbene skupine pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država (HRVCON eFPBG-USA) uključuje do 90 pripadnika Topničko-raketne pukovnije Hrvatske kopnene vojske s bitnicom SVLR - samovoznih višecijevnih lansera raketa - te stožerno osoblje i potporne logističke elemente s pripadajućim naoružanjem, opremom i vozilima.

Početak razmještaja u Poljskoj planiran je od listopada 2017., sa sposobnošću rotacije nakon šest mjeseci. Zapovjednik 1. hrvatskog kontingenta borbene skupine pod vodstvom SAD-a je bojnik Ivan Užarević.