ODLUKA NA NAJVIŠOJ RAZINI

Grabar-Kitarović: Dogovor u Rusiji pridonijet će kvaliteti zraka u Slavonskom Brodu

24.10.2017 u 19:12

Bionic
Reading

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prenijela je u utorak predstavnicima ekoloških udruga i lokalnih vlasti u Slavonskome Brodu rezultate razgovora za nedavnog boravka u Rusiji koji bi trebali pridonijeti poboljšanju kvalitete zraka u tom gradu.

Ekološke udruge godinama ističu kako bi se plinofikacijom rafinerije u Bosanskome Brodu pridonijelo ekološki učinkovitijem tehnološkom procesu koji bi smanjio onečišćenost zraka u Slavonskome Brodu.

'Ruska Federacija je u potpunosti posvećena tome da se problem riješi. Rafinerija u Brodu će napraviti modernizaciju, odnosno prebacivanje na korištenje plina. Danas smo od Ministarstva zaštite okoliša i energetike čuli da bi protokol s Republikom Srpskom mogao biti potpisan do 31. listopada', rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Na molbu da komentira prigovor s bosanskohercegovačke strane da su u tom slučaju zaobiđene vlasti na razini BiH te da je dogovor postignut s entitetom Republikom Srpskom, predsjednica Grabar-Kitarović je rekla: 'Riječ je o protokolu. Nije riječ o plinofikaciji cijele Republike Srpske ili Bosne i Hercegovine, već o plinofikaciji jednog komercijalnog objekta. Kad je riječ o načelu subsidijarnosti u funkcioniranju Bosne i Hercegovine, energetika, odnosno ova vrsta plinofikacije je u nadležnosti entiteta, u ovom slučaju Republike Srpske.'

Na pitanje o opravdanosti modela po kojem je doprema plina u bosanskobrodsku rafineriju povjerena tvrtki Crodux, odgovorila je da je za taj model odgovorno mjerodavno ministarstvo koje se bavi pitanjima javne nabave.

'Držim da je u ovom trenutku najbitnije da se projekt izvede što prije', istaknula je Grabar-Kitarović te dodala da je to rješenje proisteklo iz prijašnjih razgovora kao najbrže izvodivo.

Kolinda Grabar Kitarović u Slavonskom Brodu Izvor: Cropix / Autor: Danijel Soldo / CROPIX

Predsjednica je zahvalila predstavnicima udruga koje su problem onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu uspjele 'visoko isprofilirati i natjerati političare i državnike da se njime bave'.

'Nakon godinu dana postignuto je neko konkretno rješenje. Prevladala je sinergija građana Slavonskoga Broda koji su cijelo vrijeme inzistirali da se problem riješi. Ovo je samo dio rješenja problema. Bit ćemo tu cijelo vrijeme i vršiti pritisak', istaknuo je nakon sastanka Mladen Sudar u ime koordinacije ekoloških udruga iz Slavonskoga Broda.

Po dogovoru Hrvatske i Republike Srpske, produktovod koji vodi iz rafinerije u Bosanskome Brodu prema Slavonskome Brodu bit će prenamjenjen u plinovod koji će se spojiti s magistralnim plinovodom kod Slobodnice. Dobavljač plina za rafineriju bit će Crodux, a očekivana vrijednost posla za hrvatsku tvrtku je oko 150 milijuna kuna na godinu.

  • +10
Slavonski Brod: Pravo na čisti zrak zatražilo 5000 ljudi / arhivska galerija Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Nakon Slavonskoga Broda predsjednica Grabar-Kitarović otputovala je u Dubrovnik, gdje će njezin ured biti otvoren sljedeća četiri dana.

Hrvatska predsjednica najavila je da će tijekom boravka na jugu Hrvatske razgovarati o modelima funkcioniranja lokalnoga gospodarstva izvan turističke sezone, životu na otocima zimi te o gradnji mosta između kopna i poluotoka Pelješca.