DOGOVOR S RUSIMA

Slavonski Brod dobiva čišći zrak, a general Čermak posao od 1,5 milijarde kuna

06.10.2017 u 19:01

Bionic
Reading

Za godinu dana Slavonski Brod trebao bi se rješiti zagađenja iz rafinerije u Bosanskom Brodu. Na jesen sljedeće godine ta rafinerija bi umjesto teškog mazuta i nafte trebala koristiti plin

Na jučerašnjoj sjednici Vlade donesen je zaključak i prihvaćen protokol kojim se dozvoljava priključenje rafinerije na hrvatski plinski sustav, što omogućuje dovod plina do rafinerije, piše Jutarnji list

Plin bi trebao u potpunosti anulirati dosadašnja zagađenja. Vlasnik rafinerije, ruski Zarubežnjeft, dostavu plina je dogovorio s tvrtkom Crodux plin u vlasništvu umirovljenog generala Ivana Čermaka.

Ugovor o izgradnji kraka plinovoda koji će spajati magistralni plinovod u Hrvatskoj i rafineriju u Bosanskom Brodu bit će potpisan 10. listopada, dogovoreno je u utorak u Moskvi na zasjedanju Međuvladine rusko-hrvatske komisije za trgovinsko-gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju. Hrvatsko izaslanstvo je vodila ministrica gospodarstva Martina Dalić, a na sjednici je bio i predstavnik Croduxa Branko Radošević.

  • +10
Slavonski Brod: Pravo na čisti zrak zatražilo 5000 ljudi Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Crodux će sa Zarubežnjeftom potpisati ugovor o opskrbi rafinerije plinom na 10 godina, a godišnje će isporučivati 70.000 kubičnih metara plina u vrijednosti oko 150 milijuna kuna bruto. Prema njegovim riječima, to nije veliki posao za njega jer od ukupne cijene njemu ostaje tek umjerena marža.