NEPOŽELJNO ZANIMANJE

U BiH pola milijuna nezaposlenih, a nitko ne želi u pastire

Ovca Ovce pastir čoban

Ovca Ovce pastir čoban

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Među više od pola milijuna nezaposlenih u BiH gotovo je nemoguće pronaći radnike koji bi čuvajući ovce zarađivali do 700 konvertibilnih maraka (oko 360 eura) mjesečno

Uz plaću imali bi i plaćeni smještaj, hranu, piće, odjeću, pa i cigarete, tvrde vlasnici stada. Plaća je istini za volju za 118 KM niža od prosječne, ali za znatno manje novca rade zaposleni u ribarstvu, prerađivačkoj industriji, građevinarstvu, trgovini, ugostiteljstvu i mnogim drugim djelatnostima. Banjalučke Nezavisne novine pišu da vlasnicima ovaca nije jasno to što u državi, u kojoj se povećava broj građana koji gladuju, niko neće čuvati ovce.

Da paradoks bude još veći, dok u BiH većina nezaposlenih bježi od sela, u Italiji raste broj mladih ljudi koji se odlučuju biti pastiri, navodi list. 'Ma neće nitko raditi ovaj posao. Ovdje pastira plaćaju između 500 i 700 maraka, a pored toga, za njih je osigurana hrana, smještaj, sve... Mladi bi radili nešto drugo, a za stadom ne žele ići', žali se Željko Marić, ovčar iz mjesta Petrovo Polje, kod Skender Vakufa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi