ŠVEĐANI DIJELE PACKE

U BiH nisu uhićeni nikakvi teroristi, to su banditi

14.03.2015 u 16:11

Bionic
Reading

Vlasti BiH opetovano su u subotu ustvrdile kako je jučer petero uhićenih osoba s eksplozivnim napravama povezano s terorizmom iako su tijekom dana Švedske vlasti navele kako se ne radi o terorističkim aktivnostima nego o obračunu bandi

'Mi smo dobili informaciju da se radi o kaznenom djelu terorizma, što ono zapravo i jeste. Osobe su otkrivene s eksplozivnim napravama i u BiH se to vodi i procesuira kao kazneno djelo terorizma', rekao je glasnogovornik Državnog odvjetništva BiH Boris Grubešić. Dodao je da se na početku suradnje s istražiteljskim tijelima Švedske i Nizozemske ovaj proces okarakteriziran kao terorizam.

'Kada je suradnja počela imali smo inicijalne informacije u međunarodnoj komunikaciji da se radi o terorizmu i tako je procesuirano', dodao je Grubešić.

Pri tome je pojasnio kako je moguće da vlasti Švedske cjelokupni slučaj vjerojatno drukčije definiraju u svom kaznenom zakonu.

Policija Švedske opovrgnula je navode državne policijske agencije SIPA-e da je u međunarodnoj policijskoj akciji naziva 'Beneluks' uhićeno pet osoba povezanih s terorizmom.

'Ovo nije nikakva teroristička istraga, već je vezano za istragu koju vodimo u Malmeu već duže vremena', rekla je Lotta Hansson, glasnogovornica policije švedske regije Skane, a čiju je izjavu prenijela i Al Jazeera.

Novinari su upitali ima li ova istraga veze s eksplozijama koje su nedavno događale u Malmeu.

'To ne mogu komentirati, međutim, mogu ustvrditi da ovo nema nikakve veze s terorizmom', odgovorila je Hansson.

Jučer je u istodobnoj akciji na graničnome prijelazu u Bosanskom Brodu i u Sarajevu uhićeno pet osoba s dvije improvizirane eksplozivne naprave koje su trebali dostaviti u Švedsku.

Po medijskim navodima uhićena su četiri bosanskohercegovačka državljana Enver Džanko, Adis Ramić i Amar Šljivo te osoba inicijala Ž.M. te Osman Abdel Selam, državljanin Švedske arapskog podrijetla.