ledeni dan

U BiH ledeni val 'snizio' temperature do -21 stupanj, otežan promet

26.02.2018 u 11:43

Bionic
Reading

Snježne padaline i val hladnoće koji je od nedjelje zahvatio Bosnu i Hercegovinu prouzročio je značajne poteškoće u prometu u sjeverozapadnim dijelovima zemlje, a u ponedjeljak su zabilježene najniže temperature ove sezone, uz 'rekord' zabilježen na planini Bjelašnici gdje su termometri u jutarnjim satima izmjerili 21 stupanj ispod ništice, dok je u 30 kilometara udaljenom Sarajevu ona bila 8 stupnjeva ispod nule

Meterolozi najavljuju i novi snijeg koji bi se na tlu mogao zadržati i iznositi 5 do 20 centimetara, no za neke dijelove zemlje izvanredno stanje u prometu na snazi je još od vikenda.

Zbog velike količine snijega teško su prohodne ceste na širem području Livna, a magistralna cesta ka Šujici zatvorena je za sav promet kao i cesta Glamoč-Milinište.

Neprohodan je i regionalni cestovni pravac ka jezeru Blidinje.

Stanje u prometu u tom dijelu BiH dodatno otežava snažan vjetar koji stvara snježne nanose i na cestama koje su otvorene za promet, no uz obveznu zimsku opremu.

  • +10
Snijeg Izvor: Facebook / Autor: Tportal čitatelj

Uz livanjsko područje najteže stanje je u široj regiji Bihaća, gdje je zabilježen snijeg visine iznad 80 centimetara pa su tamo učenici osnovnih i srednjih škola na prisilnom raspustu.

Najžešći udar ovog zimskog vala u BiH se očekuje u utorak i srijedu, za kada je najavljen novi pad temperatura, a prognoza za Sarajevo je kako će ona biti i do 15 stupnjeva ispod ništice.